Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Audieri publice online asupra proiectului „Modernizarea Parcului de Troleibuze al municipiului Chișinău" în baza emiterii de obligațiuni municipale

   3606

 

Primăria municipiului Chișinău, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” organizează joi, 04 martie 2021, ora 11:00, audieri publice online pe marginea proiectului „Modernizarea Parcului de Troleibuze al municipiului Chișinău”, care urmează a fi finanțat în baza emiterii de obligațiuni municipale de către APL Chișinău.

Dezbaterile vor fi accesibile și în regim online pe platforma de conferințe ZOOM:https://us02web.zoom.us/j/92912495653?pwd=QzB2UDA0SEJVa1JrZ0FwbVdyZDQ0dz09#success, ID: 92912495653, parola de acces: 35131.

Proiectul „Modernizarea Parcului de Troleibuze a Municipiului Chișinău”  va fi prezentat de Vladimir Mitru, Consilier în Cabinetul Primarului General. Totodată, Dumitru Pîntea, director de program al Centrului Analitic Independent „Expert - Grup” va prezenta Instrumentariul „obligațiuni municipale”.  

Între orele: 11:35-12:35 sunt prevăzute discuții despre proiect.

Amintim că Proiectul „Modernizarea Parcului de Troleibuze al municipiului Chișinău” este supus consultărilor publice. Propunerile pe marginea subiectului pot fi expediate la adresa de e-mail: mazurc@list.ru, persoana de contact: Corina Mazur, Secția datorii și angajamente financiare a Direcției generale finanțe a CMC. Termenul-limită pentru expedierea propunerilor: 02 martie 2021, ora 16:00.  

Pentru realizarea proiectului menționat, Primăria Municipiului Chișinău urmărește atragerea unor resurse financiare de circa 99,2 milioane de lei. Ținând cont că Primăria Chișinău a fost selectată în calitate de beneficiară a proiectului „Obligațiunile guvernamentale locale - ca măsură de sporire a autonomiei locale", implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” cu suportul financiar al Ambasadei Olandei la Chișinău, se propune atragerea de resurse financiare prin intermediul emisiunii de obligațiuni municipale.

Conform legislației naționale, obligațiunile municipale sunt instrumente de datorie ce pot fi emise de autorități ale administrației publice locale. În baza acestor instrumente, APL se pot împrumuta pentru a obține finanțare, de regulă pentru investiții capitale.

Experiența mai multor state demonstrează că obligațiunile municipale reprezintă oferirea de oportunități pentru dezvoltarea locală. Cele mai răspândite avantaje pentru comunitățile locale urmare a utilizării obligațiunilor municipale sunt flexibilitatea în stabilirea termenilor și condițiilor de rambursare, povara echitabilă a costurilor și accesul la beneficii, evitarea costurilor adiționale prin finalizarea mai rapidă a proiectelor, acces la resurse nerambursabile din fonduri europene și alte fonduri de dezvoltare și creșterea vizibilității și a încrederii investitorilor.