Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a participat astăzi, 2 martie, de Ziua Memoriei, la acţiunile de comemorare a celor căzuţi în conflictul armat pentru apărarea independenţei şi integrităţii R. Moldova, din 1992.
Primarul capitalei, alături de preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu, prim-ministrul Vlad Filat, alţi oficiali ai statului, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditaţi la Chişinău, ofiţeri, veterani şi oameni simpli, a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, din centrul Chişinăului. Dorin Chirtoacă a luat parte şi la mitingul de comemorare a militarilor şi voluntarilor decedaţi în conflictul armat de pe Nistru din 1992, care a avut loc la monumentul „Mama Îndurerată”, de la Complexul „Eternitate”.
De Ziua Memoriei, primarul general Dorin Chirtoacă a adresat cetăţenilor R. Moldova şi locuitorilor municipiului Chişinău un mesaj, în care se menţionează:
„Un popor care nu îşi cunoaşte trecutul, nu are viitor, iar cel care nu cunoaşte istoria risca să o repete. Acum 18 ani Republica Moldova devenea membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). După declararea independenţei, pe 27 august 1991, aderarea Republicii Moldova la ONU a reprezentat al doilea pas strategic în calea noastră de integrare europeană.
În aceeaşi zi însă, 2 martie 1992, neprietenii statului independent Republica Moldova ne-au atacat din interior şi drept urmare până astăzi o parte a teritoriului suveran nu se află sub jurisdicţia autorităţilor legale. Din această cauză drumul nostru spre Uniunea Europeană, spre libertate şi bunăstare a devenit unul complicat şi greu, mare parte din care nu a fost parcurs nici până astăzi.
Sute de oameni au fost ucişi, mii au suferit şi suferă până în prezent. Războiul de pe Nistru din 1992 a lăsat o rană deschisă. Avem însă datoria să mergem înainte, să ducem la împlinire năzuinţele şi idealul celor care s-au jertfit pentru viitorul nostru european. Acest lucru trebuie să-l facem cu toţii împreună, de la mic la mare, indiferent de originea etnică şi confesiunea religioasă, pentru ca Republica Moldova şi cetăţenii săi să aibă cu adevărat o viaţă bună şi un viitor în cadrul Uniunii Europene”, se spune în mesajul primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă.
La 2 martie 2010 se împlinesc 18 de ani de la începerea conflictului armat de pe Nistru. În total, în războiul pentru apărarea independenţei şi integrităţii R. Moldova şi-au pierdut viaţa 386 de persoane, aproape 300 au rămas invalizi de gradele I sau II. La conflictul armat din 1992 au participat circa 30 de mii de persoane.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău