Lucrări de reparație și întreținere a infrastructurii rutiere, executate pe parcursul săptămânii: 18-24 noiembrie 2024
Viceprimarul Municipiului Chişinău, Angela Cutasevici, alături de reprezentanți ai Primăriei, au participat astăzi la mitingul de comemorare a victimelor represiunilor sovietice, din 6 iulie 1949.
Acțiunea s-a desfășurat în fața Monumentului în memoria victimelor regimului comunist din scuarul Gării Feroviare din Chișinău, locul de unde a început cel de-al doilea val al deportărilor.
Mitingul de comemorare a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor represiunilor staliniste, după care participanții la manifestare: foști deportați și rudele acestora, dar și simpli cetățeni au adus un omagiu celor care au avut de suferit ca urmare a acțiunilor regimului totalitar comunist.
În discursul său, Angela Cutasevici a declarat că ziua de 6 iulie 1949 este o filă neagră din istoria Moldovei, dar și din istoria Chişinăului, iar acele 3 valuri de deportări au marcat profund istoria devenirii noastre.
„25 de mii de personalități, oameni gospodari, oameni care pentru simplul motiv că aveau casă, că știau cum să-și educe cu demnitate copiii, pentru faptul că învățau copii la școală, pentru faptul că tratau și acordau asistență medicală, pentru simplul fapt că erau oameni, au fost ridicați, forțați, urcați în acele vagoane de groază și duși în siberiile de gheață. Cei 25 de mii de chișinăuieni ar fi contribuit la prosperarea Chișinăului și întregii țări. Dar acel regim a considerat că istoria trebuie schimbată. Iată de ce fiecare din noi are obligația morală să păstreze vie memoria lor. Fie veșnică memoria și amintirea celor care suferit pe nedrept”, a conchis viceprimarul capitalei.
E de menționat că pe 6 iulie 2023, se împlinesc 74 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a ridicat zeci de mii de ţărani basarabeni, pe care i-a dus în lagărele de muncă forţată din Siberia, iar averile lor au fost confiscate.