Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria Municipiului Chișinău informează că este propus spre consultare publică de inițiere proiectul de decizie privind aprobarea Programului municipal de reproducere asistată (fertilizarea in vitro).
Autorul proiectului de decizie este Direcția Generală Asistență Medicală și Socială a Consiliului Municipal Chișinău.
Obiectivul Programului constă în acordarea unui sprijin financiar cuplurilor din municipiul Chișinău care suferă de infertilitate, pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro (FIV), în vederea obținerii unei sarcini, începând cu 01.01.2023. Persoană responsabilă - Nadejda Saranciuc, șef Secție asistență medicală, Direcția sănătate, din cadrul DGAMS, tel. (022) 21- 22-36.
Astfel, cetățenii, reprezentanții sectorului asociativ și alte persoane interesate pot prezenta propuneri asupra subiectului enunțat până pe data de 2 noiembrie 2022. Recomandările pe marginea proiectului de decizie supus consultărilor vor fi expediate pe adresa: electronică sanatate@dgams.md sau expediate pe adresa poștală: str. București, 35, Direcția Sănătate din cadrul DGAMS.
Necesitatea elaborăii și adoptării proiectului de decizie este condiționată de proiectul Programului Municipal de Reproducere Asistată (fertilizare in-vitro), ca urmare a analizei situației infertilității, ca o problemă majoră de sănătate publică în Republica Moldova.
Sporul negativ al populației este determinat în mare măsură de creșterea ratei infertilității. Conform datelor statistice aproximativ 20% de cupluri din republica noastră sunt infertile.
În municipiul Chișinău, circa 30000 de cupluri se confruntă cu probleme de fertilitate. Pentru redresarea problemei infertilității, majoritatea țărilor europene vin cu programe de susținere a cuplurilor infertile.
În 2017, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a demarat un Program Național de finanțare a procedurii FIV, prin intermediul CNAM (susținerea în anul 2022 - 80 cupluri).
Prevederile de bază ale proiectului sunt: partenerii de serviciile implicate, criteriile de eligibilitate pentru includerea în program, modul lor de selectare, indicatorii pentru procedura FIV, principiile de realizare a programului, procedura de includere în program, monitorizarea și raportarea rezultatelor, precum și modalitatea de finanțare.
Beneficiarii proiectului de decizie sunt cuplurile ce locuiesc sau cu viza de reședință în municipiul Chișinău, care au indicații medicale pentru a recurge la reproducerea umană asistată în cadrul clinicilor specializate în reproducere umană asistată din Republica Moldova.
Rezultate scontate ca urmare a implementării deciziei supuse consultării publice sunt: asigurarea implementării Programului de reproducere asistată, prin creșterea natalității în mun. Chișinău, din contul persoanelor infertile, îmbunătățirea sănătății populației și calității vieții populației din mun. Chișinău prin realizarea scopurilor reproductive, creșterea familiei. Asigurarea accesului a cel puțin 100 de cupluri infertile anual din populația municipiului Chișinău la servicii de reproducere umană asistată.