Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria Municipiului Chișinău informează că în capitală a fost lansat un nou serviciu – Centrul de zi pentru adulți cu tulburări din spectrul autist „ADIR”. Proiectul este realizat de APL Chișinău, în parteneriat cu AO„SOS Autism”, în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat din sursele Uniunii Europene, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu și Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.
Noul Centru are menirea de a fortifica capacitățile de răspuns la necesitățile persoanelor cu tulburări din spectrul autist și va deveni un model de urmat și pentru alte sectoare ale capitalei, fiind unic de acest fel din republică.
Prin acest proiect, autoritățile administrației publice locale încearcă să rezolve o problemă comunitară stringentă, cea a integrării în societate a tinerilor diagnosticați cu autism, pentru a le găsi un rost în viață. Astfel, se propune trecerea de la sistemul protecționist la cel de integrare incluzivă.
Primăria Chișinău a pus la dispoziție locația Centrului, amplasat pe adresa: str. N. Titulescu, 8, sectorul Botanica, investiții de peste 3 milioane de lei, precum și va asigura sustenabilitatea și durabilitatea serviciilor.
Cheltuielile privind reparația, renovarea, dotarea cu mobilier și echipamentul necesar, precum și pentru instruirea personalului, au fost acoperite de grantul oferit, în valoare de cca 58 mii Euro.
Instituția are o capacitate de 25 de persoane, care vor beneficia gratuit de diverse genuri de terapie, de dezvoltarea abilităților, de consiliere psihologică, dar și de activități distractive, culturale și sportive.
În Republica Moldova sunt înregistrate 757 de persoane care suferă de autism, inclusiv copii, însă datele cu privire la numărul adulților nu sunt complete, ceea ce înseamnă că și problemele acestora nu sunt identificate și nu există nici programe de recuperare.