Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria municipiului Chișinău informează că 115 instituții din domeniul educației din capitală vor fi desfășurate lucrări de reparație pe parcursul anului curent. În acest scop, din bugetul municipal au fost alocați peste 129 milioane de lei. Subiectul reabilitării edificiilor instituțiilor educaționale a fost discutat luni, în cadrul ședinței operative săptămânale.
În context, șeful interimar al Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS), Andrei Pavaloi, a raportat că pentru reabilitarea a 88 de instituții de educație timpurie din capitală au fost prevăzuți cca 26 milioane de lei. În cadrul a 19 instituții lucrările de reparație deja au fost finalizate, în alte 48 IET, activitățile enunțate sunt la faza de început, iar în restul 21 de grădinițe lucrările sunt la etapa de contractare a serviciilor sau urmează inițierea lucrărilor de reparație. Șeful DGETS a promis că până la finalul perioadei estivale toate reparațiile din cadrul IET vor fi finalizate.
E de menționat că pentru lucrări de reparație capitală la 3 instituții de educație timpurie, care urmează a fi redeschise au fost alocați 23,5 milioane lei, inclusiv două în sectorul Buiucani și una în sectorul Râșcani. Mai mult, pe parcursul anului curent urmează a fi redeschise 26 de grupe de copii în 14 IET. În acest sens, în unele instituții lucrările deja au început, iar în altele au fost semnate contractele pentru lucrări sau se află în proces de evaluare a ofertelor pentru servicii de reparație.
De asemenea, pentru reparația și extinderea rețelei instituțiilor de învățământ secundar au fost alocate resurse financiare în valoare de 34,7 milioane lei (LT „Pro Succes", gimnaziile nr. 6 și nr. 68, Dobrogea, LT „Steliana Grama" din sectorul Ciocana și două instituții din sectorul Râșcani: liceele „M. Lomonosov" și „Waldorf". Pentru anumite instituții, procedura de achiziții a fost deja finalizată, iar la Gimnaziul nr. 6 - lucrările sunt la faza de proiectare.
Precizăm că lucrările de reparație în școlile și grădinițele din capitală sunt monitorizate de către un grup de lucru reprezentativ, din care fac parte inclusiv reprezentanți ai sectorului asociativ. Comisia a verificat deja situația în 15 instituții, iar rapoartele comisiei de profil sunt prezentate săptămânal către viceprimarul de ramură.
Totodată, Primarul general, Ion Ceban, a solicitat implicarea tuturor factorilor de decizie responsabili de buna desfășurare a reparațiilor în școli și grădinițe, pentru a asigura calitatea lucrărilor executate, respectarea termenelor și utilizarea rațională a surselor financiare alocate în acest scop.