Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Desfășurarea lucrărilor de termoizolare a clădirilor în cadrul Spitalului Clinic Municipal nr. 1 pentru Copii

   2609

Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a inspectat astăzi mersul lucrărilor de termoizolare și instalare a panourilor solare la imobilul IMSP „Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1".

Proiectul este o inițiativă a spitalului și este finanțat de Fondul de Eficiență Energetică, în valoare de 5 milioane de lei. Acesta prevede termoizolarea fațadelor, a acoperișului, precum și instalarea panourilor solare pentru prepararea apei calde menajere. De asemenea, din surse alocate de Primăria municipiului Chișinău - 1, 6 milioane de lei, a fost înlocuită tâmplăria, iar în prezent sunt efectuate lucrări de hidroizolare a subsolului.

Până în prezent au fost efectuate lucrări la punctele termice, iar la acoperiș, care este plat, sunt efectuate lucrări de reabilitare și acțiuni de pregătire pentru următoarea etapă.  

Primarul general interimar, Ruslan Codreanu a menționat că după termoizolare și instalarea panourilor solare, spitalul de copii va înregistra economii pentru întreținere. Ca urmare, sursele financiare alocate vor fi utilizate pentru dezvoltarea pe interior a instituției și anume pentru achiziționarea de utilaje și echipamente performante, mai ales că spitalul este unul pentru cei mici. „Copiii sunt prioritatea mea nr. 1, astfel că tot ceea ce ține de ei, vom încerca să le asigurăm la maxim tot ceea de ce au nevoie", a spus edilul-șef al capitalei.

La rândul său, directorul Spitalului Nr. 1 pentru Copii, Ștefan Calancea, a precizat că imobilul instituției medicale a fost dat în exploatare în anul 1972. Pereții sunt de beton, cu grosimea de 30 cm, astfel că iarna este destul de frig și costurile pentru termie erau destul de mari. „Acum, după finalizarea lucrărilor de termoizolare, inclusiv a acoperișului, vom avea o economie substanțială pentru încălzire", a declarat Ștefan Calancea.

Pe interior în cadrul spitalului au fost executate lucrări de reparație acum 4 ani.

Bateriile solare, care vor asigura prepararea apei calde menajere vor oferi 70% eficiență vara și 30% pe timp de iarnă, iar recuperarea investițiilor va avea loc în 4-5 ani.

Suprafața totală a lucrărilor de termoizolare a clădirii este de 3800 metri pătrați, la fațadă, iar la acoperiș - de 1500 metri pătrați. Având în vedere că imobilul are statut de monument de arhitectură, după termoizolare, fațada clădirii spitalului va avea nuanța pietrei naturale.

Proiectul privind termoizolarea clădirii și instalarea panourilor solare în IMSP „Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1" costă 6, 6 mil. lei, și va fi finalizat la 31 august 2019.

Spitalul nr. 1 de Copii dispune de 100 de paturi, iar anual aici sunt tratați circa 7 mii de copii de vârstă fragedă (1 lună - 3 ani).

În timp de o lună, în capitală vor începe lucrări de termoizolare a clădirilor la alte 3 instituții publice și anume: Liceul Teoretic „Vasile Lupu", Grădinița nr. 112 și IMSP „Maternitatea nr. 1", în baza unui proiect comun al municipalității cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare".