Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primarul general Dorin Chirtoacă a susţinut o conferinţă de presă, în legătură cu sistarea livrării de către SA „Termocom” a apei calde şi a căldurii în sectoarele Centru şi Buiucani, precum şi în toate suburbiile municipiului. Situaţia a fost provocată de faptul că în seara zilei de ieri, 4 noiembrie 2008, SA „Moldova-Gaz” a întrerupt livrarea gazelor naturale către toate staţiile termice care aparţin „Termocom”-ului.
Potrivit primarului Dorin Chirtoacă, astăzi au fost convocaţi într-o şedinţă la primărie factorii de decizie din cadrul societăţilor „Termocom” şi „Moldova-Gaz”, pentru a căuta o soluţie în această problemă. Autorităţile municipale mai au o datorie faţă de furnizorul de agent termic în valoare de 176 mln. lei. La moment, municipalitatea dispune de doar 36 mln. lei, urmare a supraveniturilor la buget pentru luna precedentă. Suma respectivă va fi transferată către „Termocom” în decurs de o săptămână, după ce Consiliul municipal Chişinău va adopta o decizie în acest sens. Până atunci, a fost adresată deja o scrisoare de garanţie, potrivit căreia banii vor ajunge către furnizorul de gaze naturale.
Edilul Chişinăului a menţionat că problema nu constă în aceste datorii, ci în faptul că „Termocom”-ul doreşte un nou tarif, şi anume 817 lei pentru Gicacalorie. În context, Dorin Chirtoacă a spus că actualmente asupra municipiului Chişinău se exercită un şantaj, asemănător celuia la care a fost supusă acum câţiva ani R. Moldova din partea Federaţiei Ruse, în problema vinului şi a gazelor naturale. „Se încearcă pe două căi a provoca nemulţumirea oamenilor – ori se opreşte căldura, ori se majorează de 4 ori valoarea facturii”, a adăugat şeful administraţiei municipale. „Guvernul R. Moldova, ca acţionar al Societăţii „Moldova-Gaz”, îşi permite să închidă căldura în grădiniţe numai pentru faptul că doreşte să provoace o nemulţumire în societate împotriva primarului general”, a declarat primarul de Chişinău, opinând că acesta este de fapt scopul unor asemenea acţiuni. „S-a mai încercat şi în anul trecut în luna decembrie, când s-a diminuat volumul gazelor naturale livrate către CET-uri. Este o metodă cu totul nepotrivită, dar cred că oamenii au suficiente posibilităţi ca să decidă pe cine să susţină şi împotriva cui să-şi îndrepte nemulţumirile”, a conchis Dorin Chirtoacă.
În aceeaşi ordine de idei, primarul general a afirmat că Primăria municipiului Chişinău îşi exprimă protestul în legătură cu deconectarea cazangeriilor Termocom-ului şi încetarea livrării agentului termic către grădiniţe din motiv că cineva nu este de acord cu actualul tarif şi că solicită de urgenţă încasarea unor datorii. „Or, noi nu vom accepta să fim şantajaţi pe problema tarifului, iar Primăria Chişinăului apără interesele consumatorului şi nu va permite ca cetăţeanul să fie supus unui şoc financiar”, a susţinut Dorin Chirtoacă.
De asemenea, referindu-se la problema tarifului, primarul capitalei a spus că-i va convoca în această săptămână pe liderii fracţiunilor din cadrul Consiliului municipal Chişinău, pentru a discuta cu reprezentanţii Termocom-ului şi a societăţii civile ce se propune pentru sezonul de încălzire 2008 – 2009. „Voi insista, însă, să se pornească de la cheltuieli reale, dar şi de la posibilităţile de plată ale Primăriei şi ale cetăţenilor. Nu vom admite ca peste noapte să se soluţioneze toate problemele cu care s-a confruntat sistemul termoenergetic de-a lungul anilor 2001 – 2008”, a zis Dorin Chirtoacă, adăugând că „personal va porni de la poziţia de apărare a intereselor cetăţeanului şi va merge pe găsirea unei soluţii viabile în această problemă, fără a fi şantajaţi”.
Amintim că până în anul 2007 tariful la căldură a fost de 233 lei/GCal. În acea perioadă SA „Termocom” şi SA „Moldova-Gaz” au acumulat datorii de circa 1 mlrd. lei, dar Primăria n-a achitat nici un leu pentru compensarea datoriilor. În ianuarie a anului trecut, fosta componenţă a Consiliului municipal Chişinău a decis majorarea tarifului până la 540 lei pentru Gicacalorie, fără a avea acoperire financiară, iar diferenţa urmând a fi achitată din bugetul municipal. Din anul 2007 şi până acum, Primăria a achitat Termocom-ului peste 300 mln. lei.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău