Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria Municipiului Chișinău informează că două grădinițe din capitală vor beneficia de reabilitare termică, cu suportul USAID.
Un acord de colaborare în acest sens a fost semnat vineri între Primăria Municipiului Chișinău, Centrul Național pentru Energia Durabilă (CNED) și Proiectul USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA).
Documentul a fost semnat de către Primarul General, Ion Ceban, Directorul Proiectului MESA, Armen Arzumanyan și Directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean.
După ceremonia de semnare a Acordului trilateral, Primarul General a ținut să mulțumească partenerilor pentru acest proiect inovativ pentru Republica Moldova, grație căruia peste 600 de copii care frecventează grădinițele nr. 20 și 215 din municipiul Chișinău vor beneficia de condiții mai bune, împreună cu educatorii lor, în clădiri eficientizate energetic și cu o infrastructură modernizată.
„Cel mai important lucru pe care îl vedem împreună cu autoritățile și cu partenerii, este ca pentru viitor, să fie dezvoltat un mecanism aplicabil și lărgit la scară națională, în care copiii, fie că sunt cei de aici, refugiați sau cei din familii care revin din străinătate acasă, să poată beneficia de condiții mai bune, alături de educatorii lor și ceilalți angajați.
Sperăm să revenim în scurt timp cu rezultate, așa cum ne-am obișnuit să avem rezultate în multe alte proiecte pe care le desfășurăm în cadrul APL Chișinău, cu suportul partenerilor, sau din contul bugetului municipal. Avem investite în proiecte circa 3 miliarde de lei, cu suportul partenerilor sau prin instrumente financiare. Astfel putem fi mai eficienți, mai rapizi în asigurarea rezultatelor și așteptărilor pe care le au oamenii din comunitate, în vremurile de azi, deloc ușoare”, a mai spus Ion Ceban.
În cadrul implementării proiectului va fi testat mecanismul de finanțare Moldova Super ESCO, susținut de Ministerul Energiei și cel al Finanțelor. Moldova Super ESCO este un model de finanțare care presupune recuperarea investițiilor în decurs de câțiva ani, din contul economiilor la factura pentru energie.
În cadrul acestei inițiative, Proiectul MESA va oferi asistență tehnică pentru a asigura implementarea deplină a mecanismului MESCO și va acorda resurse financiare sub formă de grant pentru realizarea lucrărilor de eficiență energetică în grădinițele beneficiare, propuse de Primăria Chișinău.
După încheierea fazei pilot, Programul MESCO va fi transferat în gestiune Centrului Național pentru Energia Durabilă.
La rândul său, Primăria Municipiului Chișinău va coopera, oferind sprijinul necesar, pentru implementarea programului MESCO și realizarea cu succes a măsurilor de eficiență energetică.
Proiectul USAID Securitatea Energetică a RM (MESA) este un proiect de 4 ani care este implementat în strânsă cooperare și coordonare cu Guvernul Republicii Moldova cu scopul de a fortifica și diversifica sectorul energetic, consolidând securitatea energetică a țării pe termen lung.