Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Festivalul „Grigore Vieru”, ediţia a II-a, la Chişinău

   3926

Cântece şi versuri de Grigore Vieru au răsunat pe Aleea Clasicilor din parcul „Ştefan cel Mare şi Sfânt" al capitalei, în cadrul festivalului Grigore Vieru, ediţia a II-a. La manifestare au participat membrii familiei Vieru, oficialităţi din R. Moldova şi România, reprezentanţi ai Primăriei Chişinău şi Iaşi, poeţi, prozatori, oamenilor de artă etc.

Prezent la eveniment, primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă şi-a exprimat bucuria că după un an de zile, de când au fost iniţiate un şir de proiecte dedicate lui Grigore Vieru, acum se poate vedea că, cel puţin o parte s-au şi realizat. „Iată că deja avem strada cu numele poetului la Iaşi şi un bulevard Grigore Vieru la Chişinău. Avem busturile poetului în grădina Copou din Iaşi şi aici, pe Aleea Clasicilor din Chişinău. Acum avem şi o placă memorială, proaspăt instalată pe faţada blocului unde a locuit în ultimii ani poetul, donată de colegii de la Alba Iulia", a subliniat Dorin Chirtoacă.

Şeful administraţiei municipale a menţionat că ajungerea adevărului despre noi înşine în casa fiecărui om este un mare merit al lui Grigore Vieru şi că îndemnul ce caracterizează opera viereană trebuie continuat. Primarul capitalei şi-a exprimat regretul că Grigore Vieru n-a ajuns să trăiască zilele de azi, care sunt mai bune din punctul de vedere a ceea ce putem construi pentru ziua de mâine, deşi dificile din punct de vedere material, social.

Potrivit viceprimarului de Iaşi, Romeo Olteanu, cel mai puternic ecou al poeziilor lui Grigore Vieru este acela de a ne învăţa cum să trăim româneşte. „Iar memoria sa ne va aduna ani la rând pentru a ne cinsti neamul", a mai spus oaspetele din România, prezent la eveniment.

Recitalul de pezie viereană a fost precedat de o depunere de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor, la care au venit reprezentanţii administraţiei municipale, a scriiitorilor din Moldova şi a delegaţiei din România. De asemenea, a fost dezvelit basorelieful lui Grigore Vieru pe frontispiciul casei în care a locuit poetul în ultimii ani, din strada N. Iorga 7.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău