Cetățenii cu venituri mici sunt îndemnați să depună cereri pentru compensații la plata agentului termic până la 28 noiembrie 2024
Construim un oraș al coeziunii și bunăstării
În ziua a II-a a Forumului Social Urban Chișinău 2023, în cadrul celor 6 paneluri tematice au fost abordate subiecte cu tematică socială, dezvoltarea urbană prin prisma siguranței cetățenilor, încurajarea creativității, investițiile în cultură și creație, politicile de îmbătrânire activă și prioritizarea drepturilor vârstnicilor de a munci și de a participa activ la viața socială, implementarea programelor de învățare pe tot parcursul vieții, servicii incluzive pentru toate generațiile, programe de îngrijire și protecție a copilului etc.
Speakeri locali și din străinătate cu experiență în domeniu au prezentat bune practici din comunitățile lor și au formulat recomandări pentru ca lucrurile să se schimbe spre bine.
Viceprimarul Angela Cutasevici, a vorbit despre noile politici care trebuie aplicate în vederea transformării Chișinăului într-un oraș al generațiilor, menționând că la baza schimbărilor sunt și crizele din ultimii ani. Angela Cutasevici a ținut să remarce că crizele din societate determină autoritățile să regândească serviciile pentru persoanele de diferite vârste, asigurându-se în acest mod că generațiile interacționează și relaționează între ele prin intermediul proiectelor, dar și a programelor de dezvoltare și de suport reciproc.
În cadrul panelului Oraș Sigur, Viceprimarul Irina Gutnic a declarat că fiecare locuitor al municipiului, indiferent de preferințe, stil de viață, profesie și vârstă, ar trebui să aibă posibilitatea de a-și alege o locuință, un loc de muncă și spațiu pentru relaxare de calitate. Iar pe acest aspect, municipalitatea și-a trasat un șir de obiective: modernizarea urgentă a fondului locativ învechit; amenajarea curților blocurilor locative multietajate în care nu a fost făcute investiții de mai mulți ani; majorarea numărului de terenuri de joacă pentru copii și terenuri sportive, forme arhitecturale mici și spații verzi.
Marina Buga, șef adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, a vorbit despre politicele de asistență socială care reflectă dimensiunea generațională. Potrivit responsabilului municipal, pentru a transforma Chișinăul într-un oraș al generațiilor este nevoie de consolidarea coeziunii sociale, asigurarea bunăstării pentru fiecare locuitor, reducerea riscurilor sociale și excluderea marginalizării.
De asemenea, vorbitorul s-a referit la programele sociale de sprijin și suport pentru fiecare generație care sunt realizate în capitală, între care serviciile de îngrijire la domiciliu pentru oamenii vârstnici sau cu dezabilități și cele de susținere a familiilor vulnerabile, în vederea depășirii situațiilor critice.
În cadrul panelului Oraș Creativ, Alina Tabacari, șefa Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural, s-a referit la încurajarea creativității și investițiile în cultură și creație, ca o necesitate în educația tinerei generații. Investițiile în școlile de artă din municipiul Chișinău în ultimii ani au depășit 12 milioane lei. Totodată, peste 10 milioane de lei au fost alocați pentru modernizarea bibliotecilor, dintre care 4 milioane de lei au fost doar pentru completarea fondului de carte.
Pe parcurs, municipalitatea își propune adoptarea unei strategii de creativitate urbană, care va stabili prioritățile și va seta parcursul din punct de vedere al criteriilor ce definesc un oraș creativ.
Forumul Social Urban Chișinău - Programe de tineret
Programe de îngrijire și protecție a copilului
Forumul Social Urban Chișinău 2023 va continua și sâmbătă, 06 mai, cu vizite la instituțiile sociale din municipiu.