Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Gala Premiilor Patrimoniului Cultural 2024

   905

Primăria Municipiului Chișinău a acordat două premii în cadrul Galei Patrimoniului Cultural 2024, care s-a desfășurat joi, 18 aprilie a. c., de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor. Evenimentul are ca scop celebrarea personalităților care au excelat pe domeniul conservării, cercetării, promovării patrimoniului cultural și transmiterea lui urmașilor.

Gala este o primă inițiativă venită din domeniul cercetării și a sectorul asociativ, pentru a evidenția și premia proiectele reușite. Astfel, se dorește încurajarea oamenilor pentru a-și asuma responsabilitatea de a dezvolta proiecte în domeniu.

APL Chișinău are în implementare sau în derulare mai multe de proiecte frumoase, inclusiv din domeniul culturii și patrimoniului: școli, biblioteci și de alte instituții culturale, dar și despre investiții pe domeniul arheologic.

Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban, și-a exprimat recunoștința față de cercetătorii și organizațiile neguvernamentale, care și-au dedicat timp și energie pentru protejarea, reabilitarea și valorificarea moștenirii noastre culturale.  

Edilul capitalei a precizat că Gala Patrimoniului Cultural este despre oamenii care pun în valoare patrimoniul nostru, îl promovează și îl păstrează pentru viitoarea generație, pentru conservarea tradițiilor și a tezaurului nostru cultural și uman.

Primăria Chișinău a oferit 2 premii din cele 7 acordate în cadrul Galei Patrimoniului Cultural 2024:  

1. premiul pentru Conservarea și Restaurarea Patrimoniului Cultural;

2. premiul pentru Completarea și Păstrarea Patrimoniului Cultural.

Primăria Municipiului Chișinău, împreună cu Direcția Cultură a Capitalei, promovează patrimoniul cultural prin diverse activități și evenimente, în contextul când acesta joacă un rol important în coeziunea socială și în promovarea înțelegerii și respectului între diferite grupuri din cadrul unei comunități.

În ultimii ani, municipalitatea acordă mai multă susținere proiectelor arheologice din Capitală, în scopul păstrării autenticități și integrității moștenirii culturale, care trebuie protejată și transmisă generațiilor viitoare.