Cetățenii cu venituri mici sunt îndemnați să depună cereri pentru compensații la plata agentului termic până la 28 noiembrie 2024
Astăzi, de Ziua Limbii Române, a fost dezvelit bustul poetului Adrian Păunescu pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt". Astfel, cu sprijinul Guvernului, al Ministerul Culturii şi al Ligii Românilor de Pretutindeni, municipalitatea contribuie la înveşnicirea poetului român, Membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Lucrarea realizată în bronz este semnată de sculptorul Romi Adam din Alba Iulia.
La eveniment au participat: conducerea Primăriei Chişinău, politicieni, oameni de ştiinţă, fiul şi fiica poetului, scriitori din Moldova şi România, precum şi cititori ai operei lui A. Păunescu.
În discursul său, primarul general, Dorin Chirtoacă a menţionat că în ultimii ani, Adrian Păunescu obişnuia să vină la Chişinău, la toate sărbătorile naţionale. „Iar prin dezvelirea bustului acestuia, de sărbătoarea „Limba Noastră cea Română”, poetul a revenit la baştină, a revenit acasă”.
Edilul Capitalei a îndemnat asistenţa să studieze în continuare creaţia lui Păunescu şi să înţeleagă mesajul profund al scrierilor sale, „pentru că astfel nu vom putea fi minţiţi de nimeni în ceea ce priveşte identitatea noastră naţională”, a mai spus Dorin Chirtoacă.
Prezent la eveniment, academicianul Mihai Cimpoi a declarat că Adrian Păunescu a fost un poet unic de inspiraţie realistă. „Nu a fost doar un poet român, ci un poet al tuturor românilor”, a subliniat Cimpoi.
La rândul său, poetul Valeriu Matei a spus că e o bucurie să-l avem pe Adrian Păunescu pe Aleea Clasicilor, alături de Nichita Stănescu şi Grigore Vieru, alţi doi poeţi ai aceleiaşi generaţii.
Născut în Basarabia (la Copăceni, judeţul Bălţi), poetul român, Adrian Păunescu (1943-2010), iniţiatorul Cenaclului „Flacăra”, a lăsat în urma sa o arhivă de poezie şi cântec cu valoare de patrimoniu naţional.
Direcţia Relaţii Publice, Primăria mun. Chişinău