Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Starea tehnică a reţelelor de alimentare cu apă, frecvenţa şi cauza scurgerilor de apă, precum şi soluţiile pentru imbunătăţirea stării de lucruri sunt câteva aspecte importante, prezentate în studiul de fezabilitate „Programul de alimentare cu apă şi tratare a apelor uzate în municipiul Chişinău", elaborat de compania SEURECA.
Studiul atestă că în ultimii ani s-a înregistrat o tendinţă de micşorare a numărului de scurgeri de apă. Acest fapt se datorează în mare parte investiţiilor în domeniu. Totuşi, starea tehnică a reţelelor este factorul esenţial care determină numărul de scurgeri. Cei peste 1800 km de reţele ale S.A. „Apă-Canal Chişinău" , au o uzură medie de peste 60 la sută. La acestea pot fi adăugate şi zecile de kilometri de reţele fără gestionar. În asemenea condiţii, scurgerile de apă sunt practic inevitabile. Până în anul 2009, când au fost ajustate tarifele cu cheltuielile întreprinderii, numărul scurgerilor era în continuă creştere. După 2009 s-a înregistrat o stabilitate la acest capitol. Astfel, zilnic, în capitală au loc, în medie, circa 30-40 de scurgeri de apă. Indicele liniar de reparaţii este de aproximativ 7 remedieri/km/an, comparativ cu 0.5 remedieri/km/an în ţările occidentale.
Reducerea numărului de scurgeri de apă, şi respectiv a cheltuielilor pentru reparaţiile curente, este condiţionată de majorarea volumul de investiţii şi reparaţii capitale a reţelelor. În ultimii 5 ani, inclusiv cu investiţiile din bugetul municipal, au fost renovate circa 100 km de apeduct. Numai în anul 2012 au fost reabilitaţi 27 km de reţele de apă. Din puţinele surse financiare disponibile pentru proiecte investiţionale, ACC mai contribuie cu zeci de milioane de lei la dezvoltarea diferitor programe municipale de renovare a infrastructurii municipiului.
Zilnic în municipiu activează 15 echipe care efectuează diferite lucrări de întreţinere şi reparaţie la reţelele de apă. Deseori, lucrările sunt efectuate cu depăşirea programului de lucru, pentru urgentarea şi finalizarea lucrărilor. În cazul avariilor de proporţii, lucrul echipelor se organizează până la soluţionarea problemei. Pentru cazurile majore se intervine prioritar. Majoritatea scurgerilor sunt lichidate în primele 24 de ore. Termenul mediu de remediere a avariilor la ACC în 2013 este de până la 8 ore.
În ultimii ani, specialiştii întreprinderii, în comun cu administraţia publică locală au reuşit să reducă pierderile de apă, astfel, indicele liniar de pierderi şi consumuri tehnologice a fost redus în anul 2013 până la 34 m³/zi/km în comparaţie cu 49 m³/zi/km în anul 2008.
Indicele liniar de pierderi include nu numai scurgerile de apă din cauza deteriorării conductelor, dar şi un şir de consumuri tehnologice de apă, necesare pentru întreţinerea reţelelor, cum ar fi spălarea reţelelor de apă, testarea hidranţilor şi stingerea incendiilor, profilaxia şi desfundarea reţelelor de canalizare, Staţiilor de Epurare, pompare etc. De aceea, o mare parte de apă care poate apărea pe carosabil, nu este neapărat din cauza avariilor de apeduct. Aceste pierderi tehnologice de apă, normativ deja, sunt prevăzute în capitolul costuri tarifare, ceea ce înseamnă că locuitorii capitalei nicidecum nu le achită dublu.
În Planul de Investiţii Prioritare (PIP), elaborat de către Compania SEURECA în cadrul Studiului de fezabilitate "Programul de alimentare cu apă şi tratarea apelor uzate în mun. Chişinău", sunt prevăzute surse financiare în mărime de 12,5 mil. Euro pentru reabilitarea a 190 km din cele mai uzate reţele de apă stabilite în Studiu. Implementarea acestui PIP va contribui la scăderea numărului de intervenţii de la 13 - 14 mii, la circa 9 000 pe an.
Întru realizarea obiectivelor de reducere a numărului de scurgeri, a volumului pierderilor de apă şi sistărilor de servicii, ACC colaborează cu mai multe instituţii financiare internaţionale. A fost semnat deja un pre-contract cu BERD, care prevede realizarea investiţiilor, în volum de 60 mil. Euro în sistemul de alimentare cu apă şi de canalizare, în condiţiile transmiterii de către Parlament a obligaţiunilor de aprobare a tarifelor din domeniu ANRE. De asemenea, colaborăm şi cu BEI în scopul coparticipării la aceste finanţări importante pentru mun. Chişinău, inclusiv cu acordarea unor surse majore, nerambursabile, pentru reabilitarea Staţiei de Epurare Chişinău. În cazul semnării cu BERD şi BEI a contractelor de finanţare, în codiţiile relatate mai sus, până la finele anului curent, demararea primelor lucrări finanţate din acest proiect important, deja sunt posibile pentru anul 2014.
Serviciul de presă al S.A. „Apă-Canal Chişinău"