Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria Municipiului Chișinău informează că 95 de tineri, băieți și fete din municipiu participă la o școală de vară desfășurată la Vadul lui Vodă, cu genericul „Împreună pentru implementarea Strategiei de dezvoltare și inovare a sectorului de tineret a mun. Chișinău pentru anii 2023-2028”, lansată joi, organizator - Direcția generală educație, tineret și sport.
La evenimentul de lansare a școlii de vară au participat responsabili municipali, care au vorbit despre proiectele inițiate de municipalitate pentru această categorie de cetățeni, despre politicile în domeniu și bugetul alocat pentru activitățile de tineret, în contextul declarării anului 2023 – Anul tineretului în municipiul Chișinău.
Primarul General, Ion Ceban, a menționat că la Chișinău bugetul pentru tineret a crescut în ultimii 4 ani de 30 de ori: de la două milioane la 60 de milioane de lei. „Alocăm surse pentru deschiderea centrelor pentru tineret, consilii pentru tineri, diverse servicii, inclusiv media și cele de timp liber. Iar săptămâna viitoare urmează să fie lansat Programul economic pentru tineri și migranți, pentru educația antreprenorială și pentru cei care vor să-și deschidă o afacere”, a precizat edilul.
În context, șeful-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, a constatat că ediția din acest an școlii de vară are mai mulți participanți față de edițiile anterioare, iar aceasta înseamnă că numărul tinerilor care doresc să se implice este în creștere. „Dezvoltarea politicilor și programelor de tineret în municipiul Chișinău se datorează implicării și insistenței tinerilor, iar elaborarea Planului de acțiuni pentru implementarea Strategiei de tineret trebuie să fie dezvoltat de tineri, pentru a obține rezultate tot pentru tineri”, a subliniat directorul adjunct DGETS.
În perioada 20 – 23 iulie, tinerii vor participa la ateliere de lucru unde vor aborda cele 7 priorități din cadrul Strategiei de tineret, vor avea activități de team building, schimb de bune practici între organizații și stabilirea parteneriatelor.
Totodată, e de menționat că începând cu 01 iulie, a.c., în municipiul Chișinău se desfășoară un sondaj la nivel de municipiu privind identificarea necesităților tinerilor din capitală, pe un eșantion de 1800 de persoane cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, iar rezultatele finale urmează a fi prezentate în cadrul Forumului municipal al tinerilor din luna august 2023. Propunerile venite din partea tinerilor, de asemenea, vor servi drept temei pentru elaborarea Planului de acțiuni al Strategiei de tineret.
Primăria Municipiului Chișinău a elaborat prima Strategie de dezvoltare și inovare a sectorului de tineret din Municipiul Chișinău pentru anii 2023 – 2028, cu suportul UNICEF Moldova. În contextul aprobării strategiei, Direcția generală educație, tineret și sport urmează să elaboreze planul de acțiuni până la finele anului curent. Astfel, organizarea Școlii de Vară are scopul de a consulta tinerii și a identifica propuneri din partea organizațiilor de tineret, asociații de studenți, consilii de tineret și ale elevilor, centre de tineret, din partea cărora au fost delegate persoane pentru participare.