Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Lansarea Serviciului Social Centrul maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil/copii cu vârsta mai mare de 6 ani

   1532

Primăria Municipiului Chișinău informează că joi a fost lansat oficial Serviciul Social „Centrul maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil/copii aflat în dificultate, cu vârsta de la 6 ani”.

La eveniment au participat: Primarul General, Ion Ceban, Ambasadorul Republicii Franceze în Moldova, E.S. Graham Paul, Reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, viceprimarul Angela Cutasevici, șefa Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului, Tatiana Oboroc.

Serviciul social a fost dezvoltat în rezultatul evaluării necesităților pentru cetățenii din municipiul Chișinău, ca urmare a parteneriatului dintre Primăria Municipiului Chișinău și reprezentanța UNICEF Moldova, cu susținerea financiară din partea Guvernului Francez.

Scopul Centrului maternal este de a preveni abandonul copilului, prin oferirea unui mediu de suport cuplului mamă-copil aflat în dificultate, dezvoltarea abilităților parentale ale mamei, precum și medierea relațiilor cu familia extinsă, în vederea reintegrării mediului familial.

Femeile care se confruntă cu violența în familie pot primi la acest centru un adăpost într-un spațiu sigur, consiliere, asistență psihologică și socială și condiții de reintegrare. Capacitatea instituției este de 7 cupluri mamă-copil, iar perioada de aflare aici este de până la 6 luni, cu posibilitatea extinderii termenului cu încă 6 luni. Serviciul este gratuit și oferă siguranță și confidențialitate beneficiarilor.  

Acțiunile premergătoare deschiderii Centrului maternal au vizat un șir de activități, inclusiv: ajustarea cadrului normativ, reabilitarea și dotarea serviciilor, dezvoltarea programelor de asistență pentru beneficiarii serviciilor, consolidarea capacităților profesioniștilor.

Angela Cutasevici a subliniat necesitatea dezvoltării Centrului maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil/copii cu vârsta de la 6 ani, în contextul când statisticile în acest domeniu sunt alarmante în Republica Moldova, în societatea noastră cele mai vulnerabile sunt mamele, iar acutizarea crește în special în cazurile când sunt și copii minori.

Beneficiari ai noului serviciu social sunt: mame victime ale violenței, cele marginalizate, traficate, mame adolescente, cele care provin din familii cu venituri mici, mame cu copii refugiați internațional din cauza războiului din Ucraina.

Serviciile acordate vor fi ajustate, asistate, ca să asigure conexiunea dintre mamă și copil, pentru a se putea integra în societate.

Telefon de contact: 022 922-555, 067100144 (disponibil 24/24 ore).

Serviciul este gestionat de Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului.

Începând din 01.09.2023, municipalitatea va asigura sustenabilitatea Serviciului din contul bugetului municipal pentru anul 2023.