Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Măsurile întreprinse în vederea prevenirii infecției COVID-19 în rândul populației municipiului Chișinău

   1599

Primăria municipiului Chișinău informează că în capitală se atestă o descreștere a numărului de infectări cu COVID-19, respectiv o descreștere a valului Omicron. În consecință, scade și presiunea pe instituțiile medicale municipale. Informații în acest sens au fost prezentate luni, în cadrul ședinței operative săptămânale, de Primarul General, Ion Ceban.

Astfel, pe parcursul săptămânii trecute au fost închise gradual mai multe secții COVID din cadrul spitalelor municipale din oraș. La SCM de copii „V. Ignatenco" au fost sistate 4 din cele 5 secții COVID, activate anterior, la SCM „Sfânta Treime" au fost sistate 4 secții COVID pentru adulți, iar la SCM de Ftiziopneumologie este sistată o secție cu profil COVID.

Totodată, Ion Ceban a ținut să remarce că în pofida descreșterii numărului de internări a pacienților cu coronavirus, secțiile de ATI rămân în continuare aglomerate, din cauza numărului sporit de cazuri grave și critice, care necesită tratament intensiv la reanimare. „Majoritatea pacienților din secțiile ATI sunt pacienți cu comorbidități și nevaccinați", a  specificat Primarul General.

În context, autoritățile municipale au coordonat cu managerii spitalelor municipale cu profil COVID fortificarea secțiilor ATI și circuitul eficient al paturilor de terapie intensivă.

E de menționat că descreșterea presiunii pe cazurile COVID-19 se atestă și în cadrul asistenței medicale primare, unde se află la evidență un număr mai mic de pacienți.

Spitalele municipale în continuare sunt pregătite și asigurate cu echipamente și mijloace de protecție, medicamente antivirale pentru tratamentul pacienților cu coronavirus.

Conform informațiilor la ziua de 12 februarie 2022, în municipiul Chișinău, bilanțul cazurilor confirmate COVID a ajuns 181012, dintre care recuperați - 161 852 pacienți, decese - 2843.

Mesajul autorităților municipale către populație rămâne în continuare vaccinarea antiCOVID-19, pentru a spori imunitatea colectivă și a evita cazurile grave și foarte grave de îmbolnăviri.

De asemenea, rămâne necesară respectarea măsurilor de combatere și răspândire a infecției COVID-19 - purtarea obligatorie a măștii, respectarea distanței fizice și dezinfectarea mâinilor.