Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primarul general interimar, Ruslan Codreanu a solicitat Direcției locativ comunale și amenajare să desfășoare discuții în format extins în cadrul Consiliului municipal Chișinău, a situației privind activitatea întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ (ÎMGFL), responsabile și de activități de salubrizare, aflate în procedură de insolvabilitate.
Activitatea întreprinderilor municipale, dar și interacțiunea cu alte servicii responsabile de salubrizare și intervenții în sezonul rece, a fost unul subiectele centrale abordate în cadrul ședinței operative de luni de la Primăria Chișinău.
Potrivit lui Ruslan Codreanu, în prezent activează câțiva operatori responsabili de salubrizare, inclusiv pentru intervenții pe perioada rece a anului, dar atunci când parvin solicitări din partea cetățenilor, acestea în mare parte rămân nesoluționate. „Există această problemă, unde fiecare operator este responsabil doar de un anumit sector. În același timp, există suficiente resurse, atât financiare cât și umane, iar aceste solictări ar trebui rezolvate în mod operativ", a conchis edilul capitalei.
La rândul său, șeful Direcției locativ - comunale și amenajare, Ion Burdiumov a menționat că au fost elaborate și înaintate un set de propuneri către Consiliul municipal Chișinău, care ar permite redresarea per ansamblu a situației acestor entități aflate în faliment.
Astfel, una din măsuri prevede crearea unei structuri municipale responsabile doar de salubrizare la nivel de municipiu. De asemenea, o altă propunere vizează preluarea activităților ÎMGFL, pentru o perioadă de 2 ani, de către întreprinderile municipale servicii locative (ÎMSL). Totodată, pe termen lung pentru gestionarea eficientă a problemelor ce țin de fondul locativ, aceste entități ar putea fi restructurate în asociații de proprietari în condominiu.
Menționăm că în prezent din cele 23 ÎMGFL - uri, 22 se află în insolvabilitate fiind administrate printr-o procedură specială de către S.A. „Termoelectrica", în baza deciziilor instanțelor de judecată pentru neachitarea consumului de energie termică și apă caldă menajeră.