Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Pe frontispiciul clădirii Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice va fi instalată placa memorială „Veniamin APOSTOL”

   1955

Primăria municipiului Chișinău informează că în scopul înveșnicirii numelui ilustrului actor și regizor, Veniamin Apostol, pe frontispiciul clădirii Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, din str. A. Mateevici, 111, va fi instalată o placă memorială a artistului. O decizie în acest sens a fost aprobată joi de Consiliul Municipal Chișinău.

Veniamin Apostol a activat la teatrele „A. S. Pușkin" (actualmente teatrul M. Eminescu"), Teatrul „A. Cehov" din Chișinău. Potrivit criticilor, artistul a adus în regia basarabeană un suflu nou, promovând o factură poetico-psihologică a artei teatrale, descătușarea totală a actorului, jocul firesc, bogat, expresiv.

Pentru rolurile jucate și spectacolele montate, artistul s-a bucurat de aprecierea publicului și s-a învrednicit de diverse titluri și medalii: Maestru Emerit al Artei, 1982, Artist al Poporului din RSSM, 1989, Ordinul Republicii 1996, laureat al Premiului de Stat, 1996.

Concomitent cu activitatea artistică, Apostol a avut și o frumoasă carieră pedagogică, de la lector al Institutului de Arte „G. Muzicescu", la profesor universitar, șef Catedră regie și rector al aceleiași instituții.

Veniamin Apostol și-a făcut studiile la Facultatea de Teatru a Institutului de Arte „G. Muzicescu" din Chișinău,1959-1964 (în prezent Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), iar între 1964-1969 a studiat la Institutul de Stat de Artă Teatrală „A.V. Lunacearski" din Moscova.

Veniamin Apostol s-a născut pe 15 august 1938, în satul Dubna, raionul Soroca și s-a stins din viață la 14 decembrie 2000.