Cetățenii cu venituri mici sunt îndemnați să depună cereri pentru compensații la plata agentului termic până la 28 noiembrie 2024
Primarul General, Ion Ceban, a prezentat astăzi, 30 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă Planul local anticorupție, document aflat în proces de consultare publică, care urmează va fi implementat în următorii 4 ani de către Primăria municipiului Chișinău.
„Prioritatea noastră rămâne în continuare ca Primăria municipiului Chişinău să devină instituţia publică numărul unu din ţară la capitolul transparenţă şi cu riscuri minime de corupţie. Vă asigur că acest lucru se va întâmpla în scurt timp”.
❗️Ce avem astăzi:
➡️ Fiecare cetăţean își poate expune liber părerea oriunde pe marginea activităţii funcţionarilor din Primăria Chişinău și să vină cu propuneri și idei care sunt ulterior luate în calcul.
➡️ Fiecare doritor poate participa și se poate implica în aprobarea proiectelor.
➡️ Organizăm consultații, dezbateri și discuții pe diverse domenii, probleme și implicăm toți actorii responsabili și locuitorii capitalei.
➡️ În premieră pentru municipalitate, toate terenurile, încăperile, locurile pentru comerţ sunt scoase la licitație, public şi transparent, iar pentru acestea Primăria Chişinău încasează milioane de lei, bani folosiţi pentru dezvoltarea oraşului.
➡️ Concursurile de angajare sunt publice. Nu am numit şi nu am concediat nicio persoană după criterii politice.
➡️ Toate achizițiile publice în toate subdiviziunile de la suma mai mare de 80 de mii de lei se fac în baza licitațiilor şi pot fi urmărite inclusiv de societatea civilă.
➡️ Elaborăm documente de analiză, strategii și sondaje, care nu au mai fost efectuate până acum și cerem părerea experților și a cetățenilor.
➡️ Astăzi avem elaborat Registrul electronic de evidenţă a patrimoniului municipal, care este treptat completat.
➡️ Sistemul informaţional automatizat de gestionare şi eliberare a actelor permisive a fost pus în funcţiune, iar documentele pot fi vizualizate online.
➡️ Este pe ultima sută de metri crearea Ghişeul Unic şi implementarea documentului electronic în subdiviziunile municipale. Muncim zilnic și progresăm etapizat pe fiecare domeniu. Din păcate, am rămas cu mulți pași în urma capitalelor dezvoltate, dar vom redresa situaţia, împreună cu echipa și angajații din Primăria Chişinău în care am încredere. Avem planuri ambițioase pe care cu siguranță cred că le putem realiza, în pofida faptului că întâlnim diverse impedimente de ordin legislativ.
❗️Primăriile locale nu trebuie să fie o bâtă în mâna guvernanților și nici supuse sistemului birocratic fără Autonomie Locală și pârghii în gestionare. Deocamdată lucrurile la acest capitol stagnează, iar Primăriile rămân un fel de tunuri care sunt activate doar pe timp de Campanie Electorală. Vreau să nu uităm că Primăria Chişinău şi APL-urile din ţară reprezintă localităţile și oamenii săi, iar pentru oameni și dezvoltarea orașului trebuie să muncim. Și aduc aminte de acele angajamente înaintate de CALM, care nici până azi nu au fost onorate de guvernanți, partidele din Parlament care, apropo, au semnat fastuos şi s-au angajat să ne susţină. Astăzi primăriile, conform sondajelor realizate, sunt a doua instituție după încredere pentru cetățeni.
❗️Dacă vorbim de Proiectul planului anti-corupție Chișinău! Documentul, ca și multe altele, a fost elaborat de Primăria municipiului Chișinău cu suportul experților contractați de către UNDP. Strategia Locală Anticorupție va avea drept obiective dezvoltarea climatului de integritate, responsabilității, transparenței și rezistenței la riscurile de corupție ale agenților publici din cadrul autorităților administrației publice locale și aleșilor locali, care reprezintă un domeniu strategic pentru Primăria municipiului Chișinău. Planul indică acţiunile ce urmează a fi executate, cine sunt responsabilii de executare, rezultatele scontate, indicatorii de progres şi termenele de realizare.
✅ Planul setează 6 priorități deduse în urma analizei problemelor la nivelul APL mun. Chișinău și asupra cărora deja lucrăm, iar unele au început a fi implementate: 1. Consolidarea integrității instituționale în cadrul APL mun. Chișinău prin aplicarea corespunzătoare a legislației anticorupție și ajustarea cadrului normativ local 2. Gestionarea patrimoniului public municipal în condiții de legalitate, transparență și eficiență 3. Asigurarea transparenței și prevenirea corupției în procesul de planificare, desfășurare și monitorizare a achizițiilor publice 4. Sporirea calității serviciilor publice printr-un management eficient al resurselor umane 5. Îmbunătățirea comunicării cu cetățenii și transparenței activității APL 6. Diminuarea factorilor de corupție în procesul de eliberare a actelor permisive, cu excluderea factorului uman.
❗️Planul anticorupție este expus consultărilor publice pe site-ul Primăriei Chișinău. A fost solicitată opinia societății civile şi a diferitor organizaţii la acest capitol. Au fost informați partenerii de dezvoltare despre elaborarea Planului. Vom solicita avizarea acestuia de către organele statului. Invităm fiecare cetățean să facă cunoștință cu conținutul Planului și să vină cu propuneri.