Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria municipiului Chișinău împreună cu echipa de lucru a proiectului „Chișinău - Oraș Verde - Planificare Strategică, a organizat vineri o discuție publică a setului de acțiuni elaborate în cadrul proiectului „Chișinău - Oraș Verde - Planificare Strategică" (Green City Action Plan - GCAP).
La reuniune au participat: primarul general interimar, Ruslan Codreanu, responsabili ai subdiviziunilor structurale a municipiului Chișinău, principalele părți interesate de implementarea proiectului, ONG-uri de profil etc.
Agenda evenimentului a inclus o prezentare succintă a proiectului, cu acțiunile realizate până în prezent, etapele ce urmează a fi implementate și rezultatele preconizate.
Ruslan Codreanu a apreciat efortul depus pentru elaborarea acestui document care ulterior va servi temei pentru dezvoltarea proiectelor durabile și de creștere economică a municipiul Chișinău, pentru confortul și siguranța cetățenilor.
În context, edilul-șef al capitalei a făcut apel către ONG-urile de profil și specialiștii din domeniu, de a participa la identificarea problemelor majore cu care se confruntă în prezent orașul Chișinău și a veni cu soluții. „Aveți toată deschiderea din partea municipalității pentru ca împreună să începem dezvoltarea și implementarea proiectelor indispensabile pentru oraș", a precizat primarul general interimar.
Totodată, în cadrul sesiunilor de discuții, au fost analizate ideile și măsurile propuse în prealabil, de către ONG-urile care au participat la un prim proces de consultare pe parcursul săptămânii 8-12 aprilie, a.c. Propunerile exprimate în cadrul activității de consultare urmează a fi incluse în documentele de planificare strategică, întru definitivarea conceptului de Oraș Verde, ajustat pe realitatea municipiului Chișinău.
Cele mai populare 5 acțiuni, în viziunea cetățenilor exprimate în cadrul consultărilor online sunt:
- Reabilitarea și întreținerea drumurilor (58.9% au votat prioritar)
- Implementarea sistemelor de sortare a deșeurilor (45.6%)
- Reînnoirea parcului de autobuze și troleibuze (44.7%)
- Instalarea unei zone de parcări controlate în oraș (44.4%)
- Modernizarea sistemului de colectare, transfer și transport al deșeurilor (44.1%)
Chestionarul a fost realizat pe un eșantion de 323 de persoane, dintre care 312 sunt chișinăuieni, cu vârsta cuprinsă între 18 - 55+ ani. Majoritatea respondenților, 46,4% au avut vârsta de 26-35 ani.
În cadrul consultărilor directe a fost solicitată și opinia sectorului asociativ printre care: Mișcarea Ecologistă din Moldova, Centrul National de Mediu, Mișcarea Ecologist Urbană, Comunitatea EuroRegiunilor, IDEP, Renaștere Rurală, SE BIOTICA, EcoContact, EcoVisio; Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova, Asociația Automobiliștilor; precum viziunea experților în domeniu: Andrei Isac; Evghenii Camenșcic; Viorel Miron; Constantin Enciu, Vlad Garaba şi Iuliana Cantaragiu. În total au fost consultate 21 ONG-uri în mod direct și online.
În mare parte, comentariile sunt de susținere, iar în unele cazuri, cu solicitarea de a fi mai ambițioase:
- reducerea şi scoaterea din uz a parcului de autobuze vechi, limitarea intrării in oraș/centrul orașului a mijloacelor de transport vechi /diesel etc;
- spălarea zilnică de dimineață a străzilor cu apă (cu excepția zilelor de ploaie şi in perioada rece a anului) - reducerea PM-urilor, prafului si bolilor respiratorii;
- instalarea stațiilor de alimentare cu curent electric pentru automobile electrice, promovarea automobilelor hybrid si electrice în oraș;
- Elaborarea și aprobarea în modul stabilit a cadastrului tuturor spațiilor verzi din oraș, măsură prevăzută de lege mulți ani în urmă, dar nerealizată până acum;
- Elaborarea planului de revitalizare a spatiilor verzi cu propuneri de îmbunătățire a calității și lărgire a suprafeței conform PUG.
Proiectul „Chișinău - Oraș Verde - Planificare Strategică" face parte din Programul „Orașe Verzi", lansat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și are scopul de a contribui la dezvoltarea municipiului Chișinău, în contextul promovării conceptului de Oraș Verde.