Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primarul general Dorin Chirtoacă a efectuat o vizită de lucru la Staţia de epurare din municipiul Chişinău, unde Regia „Apă-Canal” a demonstrat o tehnologie de înlăturare a poluării olfactive.
SA „Apă-Canal Chişinău” testează o metodă mai rapidă de deshidratare a nămolului care provoacă mirosul neplăcut. Este vorba de procesarea nămolului prin metoda geotuburilor – saci utilizaţi pentru deshidratarea nămolului din lacuri.
Primăria Chişinău, împreună cu specialişti din Olanda şi Polonia a început testarea acestei tehnologii ca o soluţie pentru lichidarea mirosului neplăcut, până la reconstruirea staţiei în întregime. Procesul de deshidratare a nămolului prin metoda “ geotube” are loc foarte repede - în 7-20 de zile. Procesul este catalizat de reagenţi care asigură închegarea nămolului. Astfel mirosul neplăcut dispare rapid, neavând loc procesul de fermentare. În mod obişnuit, prin aşezarea nămolului pe paturile de uscare, acesta se usucă în 1 – 1,5 ani.
Sacii utilizaţi vor fi de 180 m lungimea şi diametrul 15 m, în care pot fi depozitate 15 mii m³ de nămol. După deshidratare rămân circa 3 mii m³ de nămol uscat. “În cazul unor rezultate pozitive ale testelor efectuate proiectul va începe cu două paturi de uscare”, a spus şeful adjunct al Staţiei de epurare din Chişinău, Alexandru Vişnevschi.
Primarul capitalei Dorin Chirtoacă a menţionat că vor fi efectuate calculele în vederea asigurării complete a staţiei de epurare cu asemenea saci. „În cazul în care va fi acceptată această soluţie, în luna septembrie ar trebui să avem operaţiunea începută”, a spus D. Chirtoacă.
Staţia de epurare din Chişinău produce zilnic 1600 m³ de nămol.
Imagini video: http://www.youtube.com/watch?v=3nKqXpOxXZs
Broşura electronică a producătorului
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău