Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chişinău l-a comemorat pe Ion Ungureanu

   5980

Tricolorul de pe clădirea Primăriei municipiului Chişinău a fost coborât în bernă, astăzi, 31 ianuarie 2017, pe tot parcursul zilei. De asemenea, în bernă au fost coborâte şi cele trei drapele de la intrarea în sediul Primăriei: drapelul oraşului Chişinău, al Uniunii Europene şi drapelul de stat.
 
Prin această acţiune, Primăria municipiului Chişinău comemorează trecerea la cele veşnice a ex-ministrului Culturii şi Cultelor, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, unul din fruntaşii Mişcării de Renaştere Naţională, marelui om de cultură, actorul, regizorul, dramaturgul şi cetăţeanul de onoare al oraşului Chişinău, Ion Ungureanu.
 
Considerăm că o stradă sau o instituţie din Chişinău ar trebui să poarte numele maestrului Ion Ungureanu, iar o decizie în acest sens va fi propusă Consiliului municipal Chişinău.

Astăzi, Ion Ungureanu a fost condus pe ultimul drum şi înmormântat la Cimitirul Central din Chişinău. La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, l-a vizitat pe maestrul Ion Ungureanu, la spitalul din Bucureşti, unde era internat. Atunci Ion Ungureanu, frământat nu doar de propria boală, dar şi de evoluţiile nefaste din Republica Moldova din ultimele luni,  de rătăcirea basarabenilor din ultimii 25 de ani, a transmis un gând tuturor celor cărora le pasă de soarta acestei palme de pământ, citam: "Unirea, numai unirea cu România ne va scăpa de rele şi de năpasta care a venit din nou toamna trecută peste noi de la răsărit. De-ar înţelege asta toţi, foarte bine ar fi".

În acest context, considerăm sfidător în adresa memoriei maestrului Ion Ungureanu faptul că Igor Dodon a refuzat coborârea drapelelor în bernă în această zi şi declararea unei zile de doliu naţional, în memoria maestrului şi omului de stat Ion Ungureanu care, între multe altele, a readus, în 1990, statuia domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt la locul său iniţial. 

Ion Ungureanu a făcut istorie şi va rămâne în istorie, spre deosebire de cel care l-a comemorat formal