Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chișinău va avea un ascensor pentru accesul persoanelor cu necesități speciale

   3220

Primăria municipiului Chișinău construiește un ascensor pentru persoanele care se deplasează în scaun rulant. O decizie în acest sens a fost votată de către Consiliul municipal Chișinău anul trecut. Costul proiectului este de 1, 8 milioane de lei, iar lucrările urmează a fi finalizate la toamnă.

Inițiativa de a edifica un ascensor pentru persoane care se deplasează în scaun rulant a venit de la organizațiile neguvernamentale de profil, care, vor avea acces în sediul Primăriei, de rând cu toți cetățenii Chișinăului, pe principiul egalității de șanse. Proiectul a fost realizat de Î.M. Institutul municipal de proiectări „CHIȘINĂUPROIECT" și coordonat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării pentru păstrarea aspectului inițial al clădirii, care este monument de arhitectură.

Serghei Afanasenco, reprezentant al Asociației persoanelor cu dizabilități „INVASPORT Moldova", ex - Ministru al Tineretului și Sportului, care de 26 de ani se deplasează în scaun rulant se declară revoltat de opiniile apărute zilele trecute pe rețelele sociale vizavi de construcția liftului la Primărie. Potrivit lui, cu această construcție, ne vom egala cu țările europene, unde este respectat principiul Egalității. După punerea în funcțiune a acestui obiectiv, persoanele cu necesități speciale vor avea acces în sediul municipalității. „S-a făcut ceea ce este deja în toată lumea, iar exemplul va fi preluat și de alte instituții publice. Vom putea participa activ la ședințele publice ale administrației locale, pentru ca orașul nostru să prospere", a mai spus Serghei Afanasenco. 

Liftul are dimensiuni mai mari față de unul obișnuit, pentru a facilita accesul oamenilor în scaun rulant, împreună cu însoțitorii lor. Accesul la ascensor va fi din 2 părți: una din curtea Primăriei, iar cea de-a doua - dinspre Ghișeul Unic, str. Vlaicu Pârcălab.

Specialiștii au decis ca obiectivul să fie unul zidit și nu din sticlă, pentru ca birourile din preajmă: cel de la parter și respectiv, de la etaj, să poată fi exploatate. „Astfel avem o pierdere minimală de suprafață", a menționat viceprimarul de ramură, Nistor Grozavu. Motorul ascensorului va fi în partea dinspre subsol, pentru a evita zgomotul pentru personalul care activează în preajmă, sau în spațiile învecinate.

Amplasarea ascensorului a fost selectată astfel pentru a avea o distanță aproximativ egală față de coridoarele dinspre str. V. Pârcălab și cel paralel cu bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, deși inițial au fost discutate mai multe variante, inclusiv cea cu un lift anexat. Pe interior, clădirea Primăriei nu va suferi modificări din cauza construcției ascensorului. (Va fi doar un gol de ușă, cu indicatorul de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii).

În faza următoare construcției liftului vor fi făcute unele modificări vizavi de lățimea ușilor la anumite birouri, precum și grupuri sanitare pentru persoanele care se deplasează în scaun rulant. Lucrările au început acum o lună, iar până în toamnă, instalația de transportare a oamenilor în cărucioare va fi deja funcțională.