Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Săptămâna Europeană a Imunizării 2021 la Chișinău

   2394

În contextul marcării Săptămânii Europene a Imunizării 2021, care se desfășoară în perioada: 26 aprilie - 2 mai, Primăria municipiului Chișinău îndeamnă cetățenii urbei să se vaccineze împotriva infecției COVID-19, dar și să se informeze din surse oficiale despre importanța imunizării, care are ca scop protejarea persoanelor, a familiilor și comunităților de maladiile grave care pot fi prevenite și eliminate. 

Vaccinurile antiCOVID-19 reprezintă instrumente eficiente, care pot încetini și stopa răspândirea virusului, astfel, punând capăt pandemiei, atunci când în societate se va înregistra un număr suficient de cetățeni vaccinați, pentru a asigura o imunitate colectivă.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 este organizată și coordonată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică. În ianuarie 2020, autoritățile centrale au aprobat „Planul național de imunizare anti-COVID-19" prin care se stabilesc grupurile-țintă și etapele campaniei de vaccinare.

Campania națională de vaccinare este organizată în 3 etape, care au fost stabilite în baza disponibilității vaccinurilor împotriva COVID-19 în Republica Moldova:

-         Etapa I, disponibilitate foarte limitată a vaccinului (vaccinarea se va efectua la 1-10% din populația totală).

-         Etapa II, pe măsură ce oferta de vaccin crește, dar disponibilitatea rămâne limitată (vaccinarea se va efectua la 11-20% din populația totală a țării).

-         Etapa III, când oferta de vaccin atinge o disponibilitate moderată (vaccinarea  se va efectua la 21-50% din populația totală a țării) și vaccinarea altor categorii din populația generală, care nu au fost acoperite anterior.

Din data de 31 martie, a.c., în toată republica, inclusiv în municipiul Chișinău, a fost extinsă Campania de vaccinare împotriva COVID-19 pentru contingentele de persoane incluse la etapa a doua de vaccinare.

Direcția generală asistență socială și sănătate amintește despre disponibilitatea vaccinării cetățenilor incluși în etapa a II-a a Planului național de imunizare, unde se regăsesc:

a.     Adulții cu vârsta de 60+ ani și comorbidități (grup cu risc sporit).

b.     Angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar.

c.      Lucrătorii din domeniul educației.

d.     Personalul din cadrul serviciilor sociale.

Municipiul Chișinău, care de la începutul pandemiei se află sub cea mai mare presiune medicală, socială și economică, trebuie să devină un exemplu de responsabilitate în campania de vaccinare împotriva COVID-19, pentru celelalte teritorii ale țării.

Trebuie să înțelegem că în prezent, disponibilitatea vaccinurilor este una scăzută în toată lumea. De aceea, majoritatea statelor au etapizat campania de vaccinare, în funcție de grupurile de risc care sunt expuse cel mai mult pericolului infectării cu COVID-19. Republica Moldova a urmat același exemplu.

ANEXĂ: LISTA centrelor și punctelor de vaccinare împotriva COVID-19 din municipiul Chișinău. Program de lucru: Luni - duminică, 8:00 - 19:00.