Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Ședință de lucru cu reprezentații UNICEF Moldova

   1040

Primarul General, Ion Ceban, a avut o şedinţă de lucru cu reprezentanţii UNICEF în Republica Moldova, în frunte cu Maha Damaj, unde s-a discutat despre programele comune implementate cu APL Chişinău şi acţiunile care urmează a fi realizate în perioada următoare în municipiu.

Edilul capitalei a ținut să remarce că în ultimii 3 ani, parteneriatul dintre Primărie și UNICEF Moldova a înregistrat o revigorare importantă, iar acest fapt presupune suportul necesar pentru dezvoltare în municipiul Chișinău, pentru promovarea inovaţiilor, prin utilizarea resurselor disponibile și pentru a influenţa producerea schimbărilor majore pentru copii.

În ultima perioadă, APL Chişinău a semnat cu UNICEF Moldova mai multe documente importante, după cum urmează:

- 5 martie 2019 - Memorandum de înțelegere între Primăria municipiului Chișinău, UNICEF Moldova și Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, în vederea implementării Strategiei municipale pentru protecția drepturilor copilului 2020-2024/2025. (În cadrul acestei înțelegeri, UNICEF Moldova ne-a oferit asistență tehnică pentru implementarea programelor menite să consolideze sistemul de protecție a copilului, sistemul de sănătate și cel al educației, dezvoltării timpurii și segmentul adolescenților și tinerilor).

- 11 noiembrie 2020, Primăria municipiului Chișinău, UNICEF Moldova și Î.C.S „Premier Energy Distribution" S.A. - Memorandum de înțelegere în vederea lansării unei campanii de informare continuă a copiilor și adulților cu scopul modelării unui comportament conștient și corect în raport cu instalațiile electrice. Obiectivul general al memorandumului este promovarea securității electrice în rândul cetățenilor, iar municipalitatea își propune evitarea și prevenirea accidentelor și traumatismelor din cauza necunoașterii sau a nerespectării normelor elementare de securitate și a intervenției neautorizate în instalațiile electrice.

- Cu suportul UNICEF Moldova a fost realizată evaluarea funcțională a direcțiilor: DGPDC, DGETS. Respectiv, ca rezultat a fost realizată reorganizarea acestor subdiviziuni, în vederea fortificării și eficientizării lor.

De asemenea, UNICEF Moldova a oferit suport sub formă de donație pentru îmbunătățirea condițiilor de studii ale copiilor din instituțiile de învățământ municipale. Mai mult, UNICEF Moldova împreună cu Ambasada Republicii Populare Chineze și Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării au donat 678 de computere pentru 126 de instituții de învățământ din municipiu, în valoare totală de 4,17 milioane de lei. O altă donație sub formă de tehnică de calcul pentru instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău a venit din partea UNICEF Moldova împreună cu Oficiul Special Guvernamental pentru Educație al Provinciei Jeju din Republica Coreea și MECC.

- În vederea gestionării crizei refugiaților din municipiul Chișinău, UNICEF Moldova a oferit suport financiar pentru lansarea inițiativei de susținere și implicare a adolescenților și tinerilor refugiați în municipiul Chișinău, realizat de Centrul de Informare și Resurse „Pro Bono" în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău și Centrul Municipal de Tineret Chișinău. (Programul are scopul de a oferi suport și de a implica cca 2000 de adolescenți și tineri refugiați în programele centrelor de tineret din municipiul Chișinău: la Centrul Municipal de Tineret (filiala Ciocana, str. Petru Zadnipru, și filiala Centru, str. Mitropolit Varlaam), precum și la Centrul de Tineret TohaTEEN HUB, din comuna Tohatin).

- Tot cu suportul UNICEF are loc extinderea reţelei Centrelor de Tineret încă în 2 sectoare ale capitalei.

În prezent este în lucru proiectul de decizie cu privire la aprobarea Memorandumului de înțelegere între Consiliul Municipal Chișinău, Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului, Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), cu privire la finanţarea şi implementarea Proiectului „Asigurarea suportului tehnic și financiar pentru consolidarea sistemelor de protecție a copilului și a serviciilor sociale în Chișinău".

Documentul asigură cadrul juridic pentru implementarea proiectelor de asistență tehnică oferite de UNICEF Moldova, pentru consolidarea sistemului de protecție a copilului, sănătății, educației, dezvoltării timpurii, precum și a segmentului adolescenților și tinerilor din municipiul Chișinău.

Sistemul de protecție a copilului trebuie dezvoltat prin prisma interesului superior al copilului, având capacitatea și resursele adecvate pentru a oferi asistență, reieșind din necesitățile copilului.