Cetățenii cu venituri mici sunt îndemnați să depună cereri pentru compensații la plata agentului termic până la 28 noiembrie 2024
Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu a solicitat serviciilor municipale din domeniul educației, asistenței sociale și protecției drepturilor copilului să asigure o comunicare mai eficientă între structurile de profil, dar și cu primăriile suburbane, în vederea ținerii la control a fenomenului copiilor aflați în situații de risc. În acelaşi timp, edilul șef a subliniat importanța îngrijirii calitative a copiilor rămași fără grija părintească şi necesitatea încadrării acestora în mediul familial sau în cadrul serviciilor aferente.
Subiectul referitor la copiii aflați în situații de risc a fost discutat în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.
Potrivit Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, în prezent la evidența Direcției se află 21 de copii aflați în situații de risc - 19 băieți și 2 fete. Majoritatea dintre aceștia provin din raioanele republicii și doar 7 sunt din municipiul Chișinău.
Lucia Caciuc, șef interimar al Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, afirmă că în perioada iunie-august 2018, subdiviziunea a organizat 44 de razii în vederea prevenirii și depistării minorilor care vagabondează pe străzile orașului Chișinău. Ca rezultat au fost documentați 13 copii, inclusiv 2 din municipiul Chișinău. Asupra minorilor au fost aplicate diferite forme de protecție - reîntoarcerea în instituțiile de învățământ de tip rezidențial, reîntoarcerea la locul lor de trai sau plasare în instituțiile medicale sau cele de plasament de urgență.
În context, primarul interimar Ruslan Codreanu a solicitat elaborarea unui mecanism de conlucrare dintre direcțiile sectoriale pentru protecția drepturilor copilului, Direcția generală asistență socială și sănătate și primăriile satelor / orașelor din componența municipiului, conform directivelor Organizației Națiunilor Unite, pentru a oferi copiilor îngrijire în mediul de familie sau în instituțiile de plasament - tutelă, curatelă și asistența parentală profesionistă.
Mai mult, Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului urmează să stabilească costurile bugetare pentru implementarea Serviciului Asistență Stradală, inițiativă aprobată de aleșii locali în anul curent, pentru a fi incluse în Bugetul municipal pentru anul 2019.
RAPORT: Copiii străzii - situația pentru perioada - iunie august 2018