Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria Chișinău informează că pe parcursul săptămânii precedente a fost înregistrată o creștere a numărului de îmbolnăviri prin infecția cu noul coronavirus, astfel în capitală au fost activate două instituții medicale cu profil COVID-19: Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie și Spitalul Municipal de Boli Contagioase de Copii.
În baza indicatorilor prezentați de Centrul de Sănătate Publică Chișinău, situația pandemică prin COVID-19 se agravează, iar incidența îmbolnăvirilor de 167 de cazuri la 100 mii populație încadrează capitala în cod roșu de alertă epidemică.
Totodată, în municipiul Chișinău, la ziua raportării, total sunt 110 mii cazuri confirmate COVID-19, decese - 1939 (la data de 05.09.2021). De asemenea, în asistența medicală primară la supraveghere se află 3789 de persoane cu forme ușoare și medii ale bolii.
Informații în acest sens au fost prezentate luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, de către Boris Gîlca, șef interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate.
Potrivit responsabilului, în prezent, capacitatea totală de paturi în instituțiile medicale pentru bolnavii de coronavirus este de 645 paturi, iar Primăria este gata pentru activarea și a altor spitale municipale.
La rândul său, Primarul General, Ion Ceban, a îndemnat responsabilii municipali pe domeniul de sănătate, să monitorizeze situația prin îmbolnăviri și să dispună conform Planului aprobat activarea la necesitate a instituțiilor medicale. De asemenea, Ion Ceban a solicitat să fie intensificată activitatea echipelor de vaccinare mobile și asigurarea transparenței procesului de achiziționare a testelor destinate cadrelor didactice conform Hotărârii CESP a Municipiului Chișinău din 03.09.2021.
„În baza deciziei CESP, vom procura teste pentru coronavirus, la necesitate, pentru testarea gratuită a profesorilor şi personalului auxiliar din școli și grădinițe. Nu putem pune povara financiară pentru testare pe seama angajaților din domeniul educațional, altfel riscăm să compromitem sistemul de învățământ prin plecarea acestora din instituții. Totodată, depunem efort şi vom insista în continuare pentru vaccinarea profesorilor, inclusiv a tuturor locuitorilor capitalei, nu prin impunere şi mesaje ultimative, dar prin informarea despre beneficiile vaccinării, prin comunicare şi convingere", a declarant Primarul General.
E de menționat că, în prezent, 80% din cadrele didactice din instituțiile educaționale din municipiu sunt imunizate.