Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Startul Campaniei de salubrizare „Curățenia generală de toamnă” în municipiul Chișinău

   192

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 16 septembrie-30 noiembrie 2024, în municipiul Chișinău se desfășoară Campania de salubrizare „Curățenia generală de toamnă”.

În perioada menționată, conducătorii întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ și cei ai asociațiilor de locatari vor asigura: colectarea și evacuarea frunzelor uscate căzute de pe terenurile aferente blocurilor de locuințe din administrare; evitarea depozitării deșeurilor menajere pe grămezile de frunze, precum și evacuarea grămezilor de frunze adunate în termen de cel mult 3 zile; menținerea curățeniei pe teritoriul și în jurul platformelor de colectare a deșeurilor menajere din curțile blocurilor de locuințe din administrare; menținerea curățeniei pe teritoriul locurilor de joacă pentru copii și a terenurilor de sport din curțile blocurilor de locuințe din administrare.

La rândul său, Direcția Generală Locativ-Comunală și Amenajare va asigura monitorizarea efectuării lucrărilor de salubrizare a terenurilor aferente blocurilor de locuințe, inclusiv a locurilor de joacă pentru copii, a platformelor/camerelor de colectare a deșeurilor menajere, a carosabilului și trotuarelor, a spațiilor verzi, a terenurilor de sport, administrate de către întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ, asociațiile de coproprietari în condominiu, asociațiile proprietarilor de locuințe privatizate, cooperativele de construcție a locuințelor sau alți administratori;

Preturile sectoarelor Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana și Râșcani vor asigura: salubrizarea și evacuarea deșeurilor din parcurile teritoriului administrat; identificarea gunoiștilor stihinice din teritoriul administrat și evacuarea deșeurilor, inclusiv a celor vegetale de la acestea; salubrizarea și evacuarea deșeurilor, inclusiv a celor vegetale de pe spațiile publice aferente străzilor dintre oraș și suburbii; salubrizarea planificată, conlucrând cu proprietarii imobilelor din sectorul particular în vederea încheierii contractelor individuale cu Î.M. Regia „Autosalubritate”, acordarea și repartizarea echipamentului (mănuși, saci) persoanelor implicate în colectarea deșeurilor; aplicarea amenzilor conform art.180, alin. (4) al Codului Contravențional al Republicii Moldova în cazul nerespectării regulilor și normelor   de folosire, deservire tehnică și de întreținere sanitară a locuințelor, a locurilor și a instalațiilor de uz comun, a terenurilor aferente blocurilor de locuințe.  

Agenții constatatori din cadrul preturilor vor aplica amenzi persoanelor fizice și persoanelor juridice pentru neasigurarea curățeniei pe teritoriul municipiului Chișinău, în conformitate cu art.181 din Codul Contravențional al Republicii Moldova.

Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” va asigura: colectarea și evacuarea deșeurilor solide colectate de subdiviziunile antrenate în campania de salubrizare; colectarea și evacuarea, în termene restrânse, a frunzelor uscate căzute în perioada menționată supra; efectuarea lucrărilor de curățenie generală în parcuri, scuaruri, alei și în alte zone verzi din administrare; organizarea plantării arborilor în zonele verzi din oraș; organizarea procesului de defrișare a arborilor uscați din curțile blocurilor, din parcuri, de pe alei, de pe aliniamentele stradale; mijloace de transport cu remorci, pentru evacuarea deșeurilor.

Î.M. Regia „Autosalubritate” va asigura: evacuarea și transportarea deșeurilor menajere de la platforme conform graficului aprobat, evitând supraaglomerarea containerelor; spălarea, dezinfectarea containerelor existente, cu instalarea unităților suplimentare în caz de necesitate.

Î.M. „Combinatul servicii funerare” va asigura efectuarea lucrărilor de curățenie a cimitirelor și a terenurilor aferente acestora, colectarea și evacuarea deșeurilor solide și vegetale.

Direcția Generală Mobilitate Urbană va asigura: controlul îndeplinirii de către structurile din subordine a măsurilor planificate în perioada respectivă; salubrizarea mecanizată a bulevardelor, străzilor, drumurilor municipiului; curățarea permanentă a receptoarelor, fântânilor și sistemelor de canalizare pluvială de pe teritoriul orașului.

IMPORTANT: Se interzice arderea deșeurilor de orice proveniență (lichidă, solidă, vegetală etc.).