Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Lucrări de reparație și întreținere a infrastructurii rutiere, executate pe parcursul săptămânii: 21 – 27 octombrie 2024

   60

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 21-27 octombrie 2024, Î.M. Regia „Exdrupo” și antreprenorii contractați de Direcția Generală Mobilitate Urbană au executat lucrări de reparație și întreținere a drumurilor în toate sectoarele orașului.

Astfel, a fost executat un volum de circa 12 000 m² de asfaltări și circa 4 000 m² de frezare a asfaltului uzat de pe carosabil.

Cele mai mari volume de lucrări au fost realizate pe str. Bucuriei, unde a fost așternut pietriș și aplicat stratul de uzură, pe str. Ion Creangă (segment Piața Dimitrie Cantemir - Bucuriei) – stratul de egalizare, bd. Dimitrie Cantemir, unde s-a frezat partea carosabilă, str. Trandafirilor, Viaduct și strada A. Pușkin, unde are loc restabilirea capacității portante a drumului, pe zonele de deplasare a transportului public, dar și pe str. Ștefan Neaga, unde a continuat amenajarea accesului, prin montarea bordurilor, așternerea și compactarea pietrișului, reparația canalizării pluviale și a fântânilor de vizitare, precum și de asfaltare.

În total, în comun cu agenții economici contractați pentru reabilitarea infrastructurii rutiere municipale, au fost executate lucrări de asfaltare pe o suprafață de 30 000 m², pe întreg teritoriul municipiului Chișinău.

În același timp au continuat lucrările de lichidarea stațiilor de avariere a drumurilor publice, atât în Capitală, cât și în suburbii, dar și cele de restabilire a săpăturilor efectuate la rețeaua tehnico-edilitară, prin plombări cu asfalt fierbinte.

În perioada de referință s-a intervenit și cu lucrări de reparație, curățare și întreținere a canalizării pluviale. Astfel, 85 de elemente ale sistemului de evacuare a apelor meteorice au fost reparate, prin instalarea fântânilor, înlocuirea grilajelor și a elementelor de beton și montarea capacelor din fontă. La fel, 80 de guri de captare au fost curățate și spălate de nămol și gunoaie.

Pentru sporirea siguranței în trafic, pe parcursul săptămânii trecute au continuat lucrările de înnoire a marcajelor rutiere, cu preponderență la trecerile de pietoni, dar și cele diverse (de tip săgeți, linii, Buss), pe mai multe străzi din oraș, pe o suprafață totală de peste 5 800 m², acestea fiind aplicate atât cu vopsea acrilică, cât și cu material bicomponent. În același timp, peste 100 de indicatoare rutiere au fost reparate sau înlocuite.

În scopul securizării pietonilor, pe str. Hâncești 13 s-a lucrat la amenajarea unei treceri pietonale supraînălțate.

În cadrul proiectelor contractate de Direcția Generală Mobilitate Urbană au continuat lucrările de reabilitare a trotuarelor pe străzile Mihai Eminescu și Mihail Kogălniceanu, cele de reparație capitală a podului din str. Mihai Viteazul, precum și de amenajare a căilor de acces către instituțiile educaționale din oraș, dar și a drumurilor de acces spre suburbii.