Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Municipalitatea participă la Forumul regional „Sănătatea sustenabilă: HIV si COVID în Europa de Est și Asia Centrală", de la Istanbul

   1722

Primăria municipiului Chișinău informează că o delegație a municipalității participă vineri, 10 decembrie, a.c., la Istanbul, Turcia, de Ziua Internațională Drepturilor Omului, în cadrul Forului regional „Sănătatea sustenabilă: HIV si COVID în Europa de Est și Asia Centrală".

Evenimentul este organizat de Fondul Global de Luptă și împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei (GFATM), Oficiul Regional ONU pentru HIV/SIDA (UNAIDS) și Alianța pentru Sănătate Publică, iar Chișinăul este reprezentat de viceprimarul Fadei Nagacevschi și șeful-interimar al Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca. 

La reuniune sunt împărtășite cele mai bune practici regionale ale autorităților publice locale ca răspuns la epidemia HIV/SIDA și COVID. 

Exemplul municipiului Chișinău privind modul de gestionare și control a pandemiei COVID-19 si infectiei HIV/SIDA a fost înalt apreciat de instituțiile internaționale organizatoare a forului din Istanbul. 

În discursul său, Fadei Nagacevschi a menționat că eforturile de până acum ale APL Chișinău sunt de fapt o modalitate de a investi în sănătatea cetățenilor, precum și în acțiunile de prevenție și suport pentru locuitorii capitalei. „Pentru noi, semnarea de către Primarul General al mun. Chișinău, a Declarației de la Paris a liderismului orașelor ca răspuns la HIV/SIDA și Tuberculozei, alocarea în premieră a resurselor din bugetul municipal pentru acțiuni complementare la Programul National HIV/SIDA și dezvoltarea Programului municipal de prevenire HIV/SIDA, ITS și Tuberculozei, dar și gestionarea infecției COVID constituie un angajament ferm pentru sănătatea durabilă și bunăstarea populației din Chișinău", a conchis viceprimarul capitalei.

Totodată, în cadrul sesiunilor plenare și tematice, au fost expuse și alte bune practici ale municipiului Chișinău în promovarea campaniei de testare la HIV „Just Test", în procesul de vaccinare antiCOVID, inclusiv a punctelor mobile (troleibuzul și autobuzul de vaccinare), a infrastructurii extinse de imunizare, fapt care a facilitat o rată înaltă de vaccinare în Chișinău. 

De asemenea, reprezentanții municipalității la reuniune au avut întrevederi cu delegații ale APL din Odessa (Ucraina), Osh (Kyrgyzstan), precum și cu Departamentele de Sănătate ale orașelor Istanbul (Turcia) și Kiev (Ucraina).

În cadrul discuțiilor au fost planificate acțiuni de extindere a cooperării dintre orașe, schimburi de experiență și efectuarea vizitelor de documentare la Chișinău asupra bunelor practici realizate și implementate. 

La forul regional de la Istanbul au participat și reprezentanți ai societății civile de profil din Chișinău.