Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Bugetul municipiului Chişinău pentru anul 2009 acoperă mai puţin de jumătate din necesităţi. După cum a declarat în cadrul şedinţei operative de la primărie primarul general Dorin Chirtoacă, comparativ cu anii precedenţi, veniturile la buget sunt diminuate, din cauza ultimelor modificări legislative în acest sens. „În acelaşi timp avem datorii impuse, în special executarea hotărârilor judecătoreşti şi a datoriilor faţă de SA „Termocom”. Mai avem însă şi obligaţii asumate în faţa cetăţenilor, dar şi necesităţile municipiului sunt în creştere”, a remarcat Dorin Chirtoacă.
În aceeaşi ordine de idei, primarul general a specificat că modificările operate la mai multe acte legislative au permis neîncasarea unor importante surse financiare la bugetul local, aceşti bani fiind redirecţionaţi în bugetul de stat. De asemenea, Dorin Chirtoacă a ţinut să menţioneze că, dacă se efectuau mai multe reforme în sistemul administraţiei publice, acum banii puteau fi direcţionaţi spre alte necesităţi. „Spre exemplu, dacă aveam mai multe locuinţe privatizate, actualmente cheltuielile pentru întreţinerea fondului locativ erau mult mai mici. Sau dacă unele servicii erau cesionate sau privatizate, atunci am fi putut redirecţiona sursele financiare”, a opinat primarul de Chişinău.
După cum a informat viceprimarul Mihai Furtună, proiectul bugetului municipiului Chişinău pentru anul 2009 prevede la capitolul venituri 1 miliard 534 de milioane de lei, cu 115 milioane mai puţin decât în 2008 şi cu 277 de milioane mai puţin decât în 2007. La capitolul cheltuieli sunt prevăzute pentru 2009, 1 miliard 590 de milioane de lei.
Potrivit lui Mihai Furtună, din această cauză mai multe subdiviziuni nu vor primi acoperire financiară în întregime. Spre exemplu, cheltuielile direcţiei educaţie vor fi acoperite în proporţie de 84 la sută, cele ale direcţiei sănătăţii - de doar 26,7%, direcţia transport - 47 la sută, iar gospodăria comunală va fi finanţată în proporţie de numai 27 la sută. Pentru construcţii capitale nu sunt prevăzute surse financiare. Viceprimarul a afirmat că principala consecinţă pentru descreşterea bugetului municipal este anularea taxei pentru activitatea de antreprenoriat, de pe urma acestei modificări veniturile au scăzut cu 75 de milioane faţă de anul 2008 şi, respectiv, 425 de milioane faţă de anul 2007. În opinia lui Mihai Furtună, drept alternativă pentru suplinirea bugetului poate fi privatizarea fondului nelocativ din capitală, înstrăinarea cotei administraţiei publice în societăţile pe acţiuni şi operaţiunile cu capital, licitaţii cu privire la arenda şi vânzarea patrimoniului sau a terenurilor.
Vasile Panfil, şef al Direcţiei Construcţii Capitale, a informat că din cele 800 de milioane de lei solicitate, în proiectul bugetului nu au fost prevăzute surse financiare. Potrivit responsabilului, sunt necesare cel puţin 45 de milioane pentru a încheia lucrările începute în anul 2008.
Proiectul bugetului municipiului Chişinău pentru anul 2009 a fost elaborat şi înaintat încă la 31 octombrie a.c. spre examinare comisiilor de specialitate ale Consiliului municipal. Până în prezent, respectivul proiect de decizie a fost examinat de către comisia juridică şi comisia construcţii şi arhitectură.
Imagini video: ttp://www.youtube.com/watch?v=DXTrEClHCqo
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău