Conducerea Primăriei Chișinău, împreună cu reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, au plantat arbori pe aliniamentul stradal din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt
Primăria municipiului Chișinău informează că vineri, 24 ianuarie a.c., în capitală a avut loc Forumul Educațional Municipal „Implicare pentru schimbare", ediția I, proiect al Administrației publice locale, ce are drept scop formularea politicilor de sprijinire a dezvoltării educației de calitate în municipiul Chișinău.
Reuniunea s-a desfășurat în contextul marcării la 24 ianuarie a Zilei Internaţionale a Educaţiei.
Forumul a fost deschis de către primarul general, Ion Ceban, care a reiterat despre importanța acestuia, în condițiile când municipalitatea are ca prioritate identificarea diverselor oportunităţi de dezvoltare şi îmbunătățire a procesului educațional. ,,Soluțiile pentru creşterea reușitelor în educației nu pot să vină decât din dorința comună de a acționa. La nivel educaţional este necesar de a crea un climat favorabil în instituţiile de învăţământ, precum și dezvoltarea infrastructurii necesare, astfel vom beneficia de un proces didactic calitativ, accesibil, sigur şi incluziv", a subliniat edilul capitalei.
Ion Ceban și-a exprimat convingerea că Primăria municipiului Chişinău se va alătură Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030, care ulterior va face parte din priorităţile strategice ale Planului de Dezvoltare a Municipiului în domeniul educaţiei. ,,Pentru a deveni un cetăţean onorabil, copilul trebuie să fie educat într-un mediu prietenos. Ne propunem să oferim şi posibilități de educație şi învățare pe tot parcursul vieții şi pentru adulți. Prin educaţie putem crea o lume mai bună şi o generaţie puternică." a spus primarul general.
Forul cu profil educațional a întrunit peste 200 de participanți din sectorul public, mediul academic, partenerii de dezvoltare naţionali şi internaţionali, reprezentanți ai organizațiilor societății civile.
În cadrul deschiderii oficiale a evenimentului, au susținut alocuțiuni: reprezentantul rezident PNUD Moldova, Dima Al-Khatib; directorul Oficiului Băncii Mondiale în Republica Moldova, Anna Akhalkatsi; reprezentantul adjunct de ţară UNICEF Moldova, Xavier R. Sire; secretarul general adjunct UNESCO Moldova, Luminiţa Drumea; directorul executiv al Asociaţiei Investitorilor Străini din Moldova, Ana Groza şi ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici.
Participanții au fost implicați în activități pe 3 paneluri de discuții, cu tematică educațională, precum: coordonarea, influenţarea sau implementarea procesului educativ.
E de menționat că la finalul evenimentului a fost adoptat unui manifest prin care sunt stabilite direcțiile prioritare de dezvoltare și obiectivele strategice pentru anul 2030, în domeniul educațional din municipiul Chişinău.