Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chişinău vine cu soluţii în problema parcajelor

   3927

Primăria Chişinău a examinat astăzi, într-o şedinţă tehnică, „Studiul de prefezabilitate privind amenajarea spaţiilor de parcaje în oraş", elaborat de Institutul „Chişinău-Proiect".

Potrivit studiului respectiv, au fost identificate peste 10 mii de locuri noi de parcare, în centrul istoric al Chişinăului, în perimetrul străzilor Alexei Mateevici - Albişoara - Mihai Viteazul şi Ismail. Pentru implementarea proiectului, specialiştii prognozează că sunt necesare peste 100 milioane lei. De asemenea, se propune amenajarea parcajelor în zonele rezidenţiale ale oraşului.

Experţii propun ca în centrul istoric al capitalei să fie amenajate doar parcaje cu plată pe oră, costul lor variind de la 6 la 2 lei/ora. Măsura se propune pentru a-i descuraja pe cetăţeni să parcheze în zona istorică, care este şi una mai poluată. Spre exemplu, o oră de parcare pe bd. Ştefan cel Mare ar costa 6 lei, iar pe str. Bucureşti - 4 lei.

În acelaşi timp, specialiştii de la Business Consulting Institut (BCI) consideră că prin intermediului parteneriatelor publice-private pe străzile din Chişinău pot fi amenajate circa 30 mii locuri pentru parcaj. În acest sens, Artur Macovei, de la BCI, estimează că investiţiile pentru realizarea proiectului de amenajare a parcărilor vor fi recuperate după 7 ani de la punerea lui în funcţiune.

Dacă va fi aprobat de Consiliul Municipal Chişinău, în baza acestui studiu vor fi executate proiecte tehnice pentru fiecare stradă în parte, prima fiind str. Columna. Aici lucrările privind amenajarea parcajelor vor fi suportate de municipalitate, ca mai apoi să fi transmise gestionarului care va câştiga dreptul de administrare a obiectivelor, în urma unei licitaţii publice. Despre aceasta a anunţat viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu. Potrivit lui, în Chişinău vor fi amenajate câteva tipuri de parcaje - paralel cu strada, perpendicular sau oblic. Parcările vor fi dotate cu camere video şi cu parcometre (aparate de taxare automate), iar plăţile vor putea fi efectuate în numerar, prin cartele sau chiar şi prin SMS.

În oraşele europene parcaje stradale au început a fi amenajate încă în anii 70 ai secolului trecut. Astfel s-a reuşit soluţionarea mai multor probleme - poluarea centrului istoric, fluidizarea traficului pe străzile din centrul urbei, motivarea automobiliştilor să parcheze mai departe de centru, utilizarea transportului în comun în detrimentul celui personal etc.

De menţionat că tarifele, dar şi conceptul despe amenajarea parcajelor în capitală vor fi aprobate de Consiliul Municipal Chişinău.

 

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău