Pagina oficială a Municipiului Chișinău

„Călătorie spre sine. Grigore Vieru – 76 ani de la naştere”

   3785

Primăria Municipiului Chişinău a inaugurat o expoziţie de fotografie, dedicată lui Grigore Vieru, în preajma aniversării a 76-a din ziua naşterii poetului naţional.

La eveniment au participat: primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, familia lui Grigore Vieru - soţia Raisa şi fiul Călin Vieru, conducători şi reprezentanţi ai subdiviziunilor municipale, deputaţi, aleşi locali, oameni de cultură de la noi şi de peste Prut, elevi de la liceul din Băcioi, (instituţie care poartă numele poetului), jurnalişti, simpli admiratori. 

„Acţiunile dedicate poetului naţional, organizate de Primăria Chişinău poartă mesajul perpetuării operei vierene, prin studierea aprofundată a acesteia de către cetăţeni şi mai ales de copii şi tineri", a menţionat primarul Dorin Chirtoacă la deschiderea expoziţiei.

Amintindu-şi de promisiunea făcută de municipalitate, la un an de la trecerea în nefiinţă a lui Grigore Vieru, de a ajunge la fiecare copil din Chişinău câte o carte a regretatului poet, Dorin Chirtoacă a spus că la conceptul respectiv lucrează în prezent Direcţia Cultură în comun cu Vasile Romanciuc şi Spiridon Vangheli, astfel că ideea respectivă va fi expusă în fapte.

Poetul şi deputatul Ion Hadârcă a ţinut să remarce că expoziţia nou inaugurată, arată cât de mult este amestecată soarta poetului cu însăşi istoria noastră recentă, de la primele imagini din tinereţea lui Grigore Vieru şi până în clipa sublimă a Marii Adunări Naţionale. „Prin această „oglindă" ne vedem pe noi înşine, vedem creşterea, verticalitatea fiinţei noastre naţionale", a mai menţionat Ion Hadârcă.

Maestrul Mihai Potârniche, unul dintre autorii imaginilor de la expoziţie, l-a fotografiat pe Grigore Vieru timp de 40 de ani. Artistul l-a însoţit pe poet în mai multe deplasări prin republică, imortalizând pe peliculă momente importante din viaţa lui Grigore Vieru. În una din fotografii, maestrul lasă uşa deschisă, îşi aminteşte Mihai Potârniche, „astfel transmiţându-mi mesajul că trebuie să-l descoperim în fiecare zi". 

Cele 47 fotografii expuse în scuarul monumentului domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, sunt semnate de maeştrii fotografi Mihai Potârniche, Valeriu Volontir, Andrei Mardare.

Imaginile alb negru şi color, care se conţin în expoziţia „Călătorie spre sine. Grigore Vieru - 76 ani de la naştere", îl prezintă pe regretatul poet în diverse momente ale vieţii sale: înconjurat de copii, alături de colegii scriitori, împreună cu oameni de artă (cu Nicolae Botgros, cu Sofia Vicoveanca), la întâlnirile cu cititorii, precum şi din perioada de renaştere naţională, a cărui participant activ a fost.

 Regretatul poet Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie, 1935, în satul Pererâta, fostul judeţ Hotin, în prezent raionul Briceni.


Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău