Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Campania de salubrizare de toamnă în municipiul Chișinău, activități în săptămâna 31 octombrie-05 noiembrie 2023

   1626

Primăria Municipiului Chișinău informează că pe parcursul săptămânii: 31 octombrie – 05 noiembrie 2023, serviciile municipale din domeniul gospodăresc au continuat activitățile din cadrul Campaniei de salubrizare de toamnă.

Astfel, Regia Locativ - Comunală și întreprinderile de prestări servicii locative au fost implicate în salubrizarea manuală a spațiilor publice, a curților blocurilor de locuințe, a platformelor pentru colectarea deșeurilor menajere etc. Zilnic în lucrări au fost antrenați 395 de muncitori și 20 de unități de tehnică. Pentru evacuarea volumelor mari de deșeuri vegetale au fost implicate 32-38 de unități de transport (tractoare cu remorcă și utilaje de încărcare), cu evacuarea a 382 de curse de gunoi.

Î.M. „Regia „Exdrupo” a desfășurat salubrizarea mecanizată a străzilor și bulevardelor, cu utilizarea a 5 utilaje mecanizate IVECO și evacuarea a câte 7 curse de deșeuri. Totodată, au fost salubrizate pasajele subterane, stațiile de așteptare și spălată partea carosabilă a străzilor. În contextul ploii de sâmbătă, au fost curățate prin aspirare grilajele și gurile de captare a apelor pluviale de frunze și gunoi, în toate sectoarele orașului, intervenindu-se în total la 2147 de receptoare.

La rândul său, Î.M. „Asociația de gospodărie a spațiilor verzi” a implicat zilnic la salubrizare câte 282 persoane, care au curățat 328 ha de zonă de parc, scuaruri și aliniamente stradale, fiind efectuate 119 de curse de deșeuri. Totodată, s-a intervenit la curățirea fâșiilor riverane, pe o suprafață de 5,7 ha.

În perioada de referință, Î.M. „Combinatul Servicii Funerare” a desfășurat lucrări de salubrizare pe teritoriul cimitirelor din oraș și a spațiilor adiacente, pe o suprafață de 162 ha, fiind acumulat un volum de 206 m³ de frunziș, resturi vegetale și gunoi menajer, care a fost evacuat cu 47 de curse. Totodată, zilnic are loc salubrizarea teritoriului de pe str. A. Mateevici – V. Alecsandri, în jurul „Cimitirului Central”, în jurul Cimitirului „Sf. Lazăr” de pe str. Doina și pe teritoriul adiacent celorlalte cimitire municipale.

În context, viceprimarul Ilie Ceban a solicitat serviciilor gospodărești să vină cu soluții de eficientizare a procesului de colectare a frunzișului, care este destul de abundent în actualul sezon, cu utilizarea tehnicii specializate, pentru evitarea formării grămezilor de deșeuri vegetale și pătrunderea lor în rețeaua de canalizare pluvială.