Conferința literară „Chișinăul Citește”, ediția a XXI-a, la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”
Doi arbori fotovoltaici vor fi instalaţi pe strada Pietonală Eugen Doga şi pe bulevardul Mircea cel Bătrân din capitală. Locațiile au fost propuse și validate de chişinăuieni, fiind ulterior aprobate de Primăria municipiului Chişinău.
Procesul de selectare a fost unul participativ şi a cuprins mai multe etape:
1. Apelul public de propuneri de locaţii, în cadrul căruia chișinăuienii au propus peste 70 de locaţii pentru instalarea arborilor solari.
2. Consultări publice în care chișinăuienii, ghidați de experți în urbanism și dezvoltare urbană, au examinat locațiile propuse conform criteriilor de selecție și au recomandat 8 locații.
3. Examinarea celor 8 locaţii de către Direcția generală arhitectură, urbanism și relaţii funciare şi selectarea a 2 destinații finale pentru instalarea arborilor solari.
Locațiile propuse de cetățeni trebuiau să întrunească următoarele criterii minime:
- Spațiul deschis cu o suprafață de cel puțin 200 metri pătrați. Instalația solară trebuie să fie amplasată pe o suprafață solidă și necesită un perimetru de instalare de cel puțin 4 metri pătrați.
- Loc public accesibil și aflat în apropiere de un flux mare de oameni care să beneficieze de oportunitățile oferite de instalația solară.
- Zonă însorită cu acces la lumina solară pe parcursul întregii zile. Se recomandă ca locul propus să fie îndepărtat de clădiri înalte care pot restricționa accesul la lumină.
Locațiile propuse au fost ulterior evaluate de locuitorii capitalei și prin prisma altor cerințe, precum: accesibilitatea, securitatea, utilitatea publică ș.a.
Arborii solari care generează energie electrică fotovoltaică vor fi instalați în 2019 în Chișinău. Chișinăuienii își vor putea încărca gratis telefoanele mobile, vor avea acces la internet și se vor recrea la tulpina acestor copaci. Serile, copacii vor ilumina împrejurimile datorită energiei acumulate ziua de la soare. Arborii solari pot genera zilnic 800 kWh energie electrică din surse regenerabile. Tehnologia va asigura o reducere anuală de peste 700 kg de CO2. Inițiativa aparține Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și este realizată în parteneriat cu Primăria mun. Chișinău.
Instalarea arborilor solari este un proiect regional al PNUD, de care beneficiază capitalele Serbiei, Tadjikistan, Georgiei și Republicii Moldova. Primii arbori solari vor fi instalați în Chișinău cu sprijinul financiar al PNUD.
Iniţiativa este implementată de laboratoarele inovaționale ale Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare: Green City Lab, MiLab şi Business Innovation Lab.
Pentru informaţii suplimentare, contactaţi:
Ina Prisăcaru-Zglavuţă, Specialistă în comunicare şi mass-media, PNUD Moldova, ina.zglavuta@undp.org, Tel: +373 69141006,