Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Consultări publice asupra proiectului bugetului municipal Chișinău 2024 cu consilierii municipali din cadrul fracțiunii Partidului Politic „Mișcarea Alternativă Națională”, a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Partidul Politic „...

(Video) Consultări publice asupra proiectului bugetului municipal Chișinău 2024 cu consilierii municipali din cadrul fracțiunii Partidului Politic „Mișcarea Alternativă Națională”, a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Partidul Politic „Partidul Nostru”, și Partidul Politic „Renaștere”

   794

Primăria Municipiului Chișinău informează că joi, 20 iunie 2024 au avut loc consultări publice asupra proiectului de decizie „Cu privire la aprobarea bugetului municipiului Chișinău pe anul 2024”, cu participarea aleșilor locali din cadrul fracțiunii „Mișcarea Alternativă Națională”, cu reprezentanții Partidului Comuniștilor, ai Partidului „Renaștere” și ai Partidului Politic „Partidul Nostru”, dar și cu experți, sectorul asociativ, activiști civici, precum și cu cetățenii din sectorul Buiucani.

Proiectul de buget municipal Chișinău a fost prezentat de către viceprimarul Olga Ursu și Olesea Pșenițchi, șefa Direcției Generale Finanțe. Veniturile generale ale bugetului municipal pentru anul 2024 se estimează în sumă de 7,56 miliarde lei și cheltuieli în sumă de 8,2 miliarde de lei.

Viceprimarul Olga Ursu a ținut să remarce că bugetul municipal 2024, pe lângă faptul că trebuie să acopere cheltuielile curente, precum cele de salarizare, de întreținere etc., trebuie să prevadă surse și pentru continuitatea programelor începute în anii trecuți sau contractele multianuale pe cele 5 proiecte mari cu finanțare externă.

Totodată, în buget au fost incluse proiecte noi, precum: reabilitarea râului Bâc, un proiect mare pentru reabilitarea infrastructurii de drumuri, cu un pachet de cca 100 milioane Euro, care se află în negocieri cu băncile europene.

Mai mult, în acest an se pune accent și pe reabilitarea curților de bloc, prelungirea programelor din anii trecuți, aici fiind prevăzuți câte 20 milioane lei pentru fiecare pretură.

Pe acest aspect au fost prevăzute alocații și pentru Direcția generală locativ-comunală și pentru Direcția generală mobilitate urbană, în scopul reabilitării acceselor către instituțiile educaționale și cele medicale.

De asemenea, în baza pașaportizării instituțiilor din domeniul educației s-a acordat o atenție sporită unităților cu un număr mai mare de copii, pentru a prevederea extinderea acestora, după posibilitate, dar și pe reparațiile curente în instituțiile unde nu au fost alocate resurse financiare de mai mult timp.

Pentru vineri, 21 iunie 2024, sunt prevăzute consultări pe proiectul de buget 2024 cu membrii Consiliului consultativ pentru dezvoltarea transportului și infrastructurii rutiere în municipiul Chișinău, membrii Consiliului consultativ pentru dezvoltarea transportului alternativ în municipiul Chișinău, membrii Consiliului consultativ privind amenajarea spațiilor verzi în municipiul Chișinău, dar și cu cetățenii orașului, asociații profesionale, sectorul asociativ, activiști civici și alte părți interesate care activează în sectorul Râșcani.

Propunerile venite din partea participanților la dezbateri vor fi analizate și sistematizate, iar dacă se vor dovedi a fi relevante și fezabile vor fi integrate în proiectul final.