Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Direcţia municipală pentru protecţia copilului a sărbătorit 10 ani de la înfiinţare

   3676

Factori de decizie ai Primăriei Chişinău, au luat parte la manifestarea cultural-artistică consacrată aniversării a X-a de la fondarea Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului. Evenimentul a avut loc astăzi în Sala mare a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici". Viceprimarul Lucia Culev a înmânat diplome de merit şi premii băneşti celor mai buni angajaţi ai direcţiei.

      Pe parcursul acestor ani, munca personalului a fost una „de slujire a copilului cu dragoste şi devotament", s-a remarcat în cadrul luărilor de cuvânt, iar parteneriatele cu diverse organizaţii internaţionale şi ONG-uri locale au oferit posibilitatea extinderii reţelei de servicii sociale alternative, a facilitat accesul mai multor copii la servicii sociale de calitate. Au fost înfiinţate servicii sociale de alternativă, au fost deschise un şir de centre comunitare specializate pentru copii şi tineret, centre de plasament temporar, centre de zi pentru copii cu nevoi speciale.

     Aceste schimbări au avut o rezonanţă pozitivă asupra întregului sistem de protecţie socială a copiilor şi familiei, şi anume: s-a consolidat capacitatea depistării timpurii a copiilor aflaţi în dificultate, s-a diversificat şi lărgit reţeaua serviciilor sociale acordate copiilor, s-au îmbunătăţit relaţiile de colaborare cu structurile care se ocupă de problemele copiilor. Svetlana Chifa, directorul Direcţiei municipale pentru protecţia copilului,  consideră drept realizări esenţiale în domeniu micşorarea numărului copiilor abandonaţi, micşorarea numărului de copii plasaţi în instituţiile de îngrijire rezidenţială.

     În ultimii 4 ani nici un copil de la Casa municipală specializată a copilului, la împlinirea vârstei de 7 ani nu a fost plasat la şcoala-internat. Pentru fiecare copil din această instituţie a fost găsită o familie, care l-a acceptat.

     Numărul copiilor care frecventează  centrele comunitare pentru copii şi tineret s-a majorat de la 3168 în 2003 la 9484 în 2006. Aceasta se datorează şi faptului că mai bine de 50 la sută din cele 48 de centre comunitare au fost reparate capital şi înzestrate cu echipament necesar pentru diverse activităţi, în care sunt antrenaţi copiii.               

      Direcţia Relaţii Publice a                                      20.11.2007

      Primăriei mun. Chişinău