Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Expoziție de costume naționale la sediul Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural, cu prilejul Zilei Portului Popular

   545

Primăria Municipiului Chișinău informează că vineri, 28 iunie 2024, începând cu ora 11:00, pe holul clădirii Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultuural, str. București, 68, va fi inaugurată o expoziție a portului popular.

Expoziția va fi include piese vestimentare din portul popular național, din colecțiile personale ale meșterițelor Olesea Enache și Raisa Lungu, dar și ale interpretelor de muzică populară Maria Iliuț și Veta Ghimpu-Munteanu.

În calitate de invitați speciali la vernisajul expoziției vor participa: Varvara Buzilă, doctor etnolog, conferențiar științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Natalia Grădinaru, doctor etnolog la Institutul Patrimoniului Cultural, care vor vorbi despre importanța salvgardării costumului popular.

Portul popular este un element important al culturii noastre, care ne poate identifica regional, fapt pentru care trebuie promovat și transmis următoarelor generații.

Expoziția a fost organizată de către Studioul de Valorificare și Cercetare a Patrimoniului din cadrul Direcției Generale Cultură și Patrimoniul Cultural.

În Republica Moldova, Ziua Portului Popular este marcată anual, în ultima duminică a lunii iunie.