Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Împreună în Uniunea Europeană " – exemplul Voievodatului Lubuskie pentru Chișinău și Sumy

   2887

Voievodatul Lubuskie, Polonia, a realizat in perioada iunie-noiembrie 2013 proiectul "Împreună în Uniunea Europeană". Beneficiarii proiectului sunt autoritățile locale ale municipiul Chișinău (Republica Moldova) și ale regiunii Sumy (Ucraina), care au luat parte la seminarele și vizitele de studiu, care au vizat cele mai interesante proiecte ale UE, implementate în Voievodatul Lubuskie. Proiectul are drept scop consolidarea cooperării regionale, prin transferul de cunoștințe în domeniul de aplicare a fondurilor UE, schimbul de experiență, precum și problemele / costurile asociate cu aderarea la UE. Mai mult, ca un rezultat al proiectului, a fost dezvoltat un concept de cooperare între regiunile partenere.

Realizarea acestei activități provine din obiectivele strategice ale Parteneriatului Estic. Acest proiect a fost un răspuns la nevoile identificate în domenii-cheie orizontale legate de schimbul de experiență, precum și promovarea democrației și a respectării drepturilor omului. Totodată, proiectul a răspuns la întrebările menționate de partenerii noștri estici ( municipiul Chișinău și regiunea Sumy ) în cadrul activităților noastre actuale comune. Voievodatul Lubuskie cu experiență în domeniul autonomiei locale, programul operațional regional, administrarea cheltuielilor programelor gestionate a împărtășit experiențele anterioare a ajutat APL-urile din Republica Moldova și Ucraina, pentru a crea o bază pentru auto - guvernarea regională și a avut ca scop sprijinirea administrațiilor estice în pregătirea acestora pentru absorbția eficientă a fondurilor UE și a transferului de cunoștințe și abilități în domeniul standardelor europene.

În procesul de aderare la fondurile UE, este vitală pregătirea structurilor administrative și cadrelor relevante. Ca parte a acestui proiect, în Voievodatul Lubuskie, au avut loc întâlniri de informare și ateliere tematice cu participarea tuturor partenerilor din proiect. Seminarul a fost dedicat aderării la Uniunea Europeană și cerințelor legale și administrative asociate cu aceasta. De asemenea, în cadrul reuniunii au fost prezentate cele mai bune proiecte co- finanțate din fonduri UE. Partenerii din Republica Moldova și Ucraina au avut posibilitatea de a dobândi cunoștințe practice în domeniul de aplicare a fondurilor UE și a schimbărilor administrative legate de aderarea la Uniunea Europeană. Proiectul "Împreună în Uniunea Europeană", a contribuit la consolidarea bilaterală între Lubuskie - Chișinău și Lubuskie - Sumy ș-a ajutat regiunile să devină parteneri egali în dialogul european. Rolul autorităților locale ale partenerilor noștri în crearea unui sistem democratic este de mare importanță pentru crearea unui parteneriat corect, al Republicii Moldova și Ucrainei în UE .

Acest proiect este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone în contexul "Promovării aspectelor civile și locale ale politicii externe poloneze în 2013".