Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Inaugurarea după reparație capitală a blocului „V” al Liceului Teoretic „Mihai Lomonosov”

   270

Primăria Municipiului Chișinău informează că vineri a fost inaugurat după reparație capitală, blocul „V” al Liceului Teoretic „Mihail Lomonosov” din capitală. La eveniment au participat: Primarul General, Ion Ceban, viceprimarul Angela Cutasevici, șeful adjunct al DGETS, Andrei Pavaloi, colectivul profesoral, părinți, partenerii de dezvoltare etc.

Primarul General, Ion Ceban, a ținut să mulțumească partenerilor de dezvoltare, World Vision, pentru susținerea în reabilitarea acestui obiectiv educațional, prin eforturi conjugate, având în vedere numărul mereu în creștere al copiilor în școlile din capitală.

„Mulțumim pentru faptul că în instituțiile care anterior au fost abandonate sau parțial abandonate, este posibil de reabilitat aceste spații, spre binele generațiilor tinere. Ceea ce vedem acum este la un standard înalt. Important este ca aici să se simtă mai bine copiii și profesorii. Aceasta este datoria noastră a tuturor ca acest lucru să fie posibil, a celor care au responsabilități în această privință. Mă bucur că acest lucru a fost posibil într-un timp destul de scurt”, a declarat Primarul General.

Lucrările de reparație a blocului „V” au început pe 12.09.2023, fiind finanțate de World Vision. Au fost reparate 13 încăperi, inclusiv 9 săli de clasă. Capacitatea blocului este de 300 elevi.

Instituția a fost fondată în anul 1959, iar în 2004 a fost reorganizată în LT „Mihail Lomonosov”. Aici își fac studiile 700 de copii: 620 elevi repartizați în 24 de clase și 80 de copii repartizați în 4 grupe de grădiniță. Tot aici studiază peste 30 de copii din familii de refugiați din Ucraina.

Liceul își desfășoară activitatea într-o clădire tipică, constituită din 4 blocuri (A, B, V, G).

În anul 2019 în instituție pentru prima dată s-a deschis clasa I cu instruire în limba română. Acum în limba română studiază 161 elevi, repartizați în 6 clase.

Ca urmare a reducerii numărului de elevi în 2003, administrația instituției a luat decizia de a conserva blocul „G”, iar lucrările de reparație a acestuia s-au desfășurat din noiembrie 2019, până în decembrie 2022.

Pentru reparația capitală și dotarea blocului „G”, Primăria Municipiului Chișinău a alocat 7,1 milioane lei.

World Vision a donat instituției 5 mese, 10 scaune, 4 televizoare smart, 4 proiectoare, 4 imprimante multifuncționale, 2 ecrane pentru proiector.

Centrul de Caritate pentru Refugiați, partener al UNHCR ONU în Moldova a contribuit la dotarea claselor cu 11 table de scris în sumă de 55000 lei.