Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău din 25 noiembrie 2024
Primăria Chișinău a inaugurat un studiou de cercetare și valorificare a patrimoniului cultural.
Scopul acestei acțiuni este de a promova folclorul autentic și transmiterea către tânăra generație.
Studioul poartă numele lui Andrei Tamazlâcaru, care este cunoscut pentru contribuția sa inestimabilă la valorificarea folclorului autentic.
Prezentă la deschiderea evenimentului, vice-primarul capitalei, Angela Cutasevici, a ținut să menționeze că în cadrul studioului vor fi organizate manifestări cultural artistice, unde vor fi promovate tradițiile și obiceiurile neamului nostru.
„Identitatea unui popor este constituită din tradițiile, obiceiurile, ritualurile și datinile străbune, ce reflectă cultura spirituală a națiunii. Cercetarea, valorificarea și salvgardarea obiceiurilor nu este doar o datorie față de strămoșii noștri, ci și o necesitate actuală, în secolul inovațiilor și tehnologiilor”, a conchis viceprimarul.
În cadrul evenimentului, cu un program artistic au venit: Ansamblul „Crenguță de Iederă”, conducător Maria Iliuț, Nicolae Gribincea, Veta Ghimpu-Munteanu, Marin Ganciu, Suzana Popescu, Leonid Țăranu.
Totodată, membrul Ansamblului „Tălăncuța”, Victor Botnaru a prezentat mai multe instrumente arhaice.
E de menționat că timp de 40 de ani, Andrei Tamazlâcaru a efectuat diverse expediții folclorice adunând o vastă culegere de folclor autentic, din diverse zone ale Moldovei. Aceste materiale, culese de maestru de-a lungul carierei sale vor fi digitalizate, pentru a putea fi transmise mai departe și utilizate de diverse colective, pentru a crea adevărate opere ale muzicii folclorice.
Fondatorul Ansamblului etnofolcloric ”Tălăncuța” are și o bibliotecă impresionantă cu cărți de specialitate, unde se găsesc note muzicale din anii 1700, 1800. Acestea vor fi păstrate în Laboratorul Folcloric Muzical-Coregrafic, pentru a inspira mulți muzicieni.