Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Lansarea cărţii de arii şi romanţe „Dialogurile dragostei”, de Eugen Doga

   2724

Pentru prima data la Chișinău, va fi lansată cartea de arii și romanțe „Dialogurile dragostei", volumul I, muzică semnată de compozitorul Eugen Doga și inspirată din iubirea cutremurătoare a marelui nostru poet Mihai Eminescu şi Veronica Micle. Evenimentul va avea loc miercuri, 19 aprilie, ora 18.00, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici".

Opera lui Mihai Eminescu și dragostea zbuciumată dintre poet și Veronica Micle a marcat întreaga creație a compozitorului Eugen Doga. Maestrul a scos muzica din poezie, întâietate având versul lui Mihai Eminescu şi a Veronicăi Micle. Iubirea ce i-a cuprins pe aceşti doi mari îndrăgostiţi în mrejele sale a coborât asupra lor nu doar chinul dragostei mistuitor, ci şi focul sacru al artei. Această iubire a dat naştere unui dialog poetic devenit în timp celebru.

Volumul I „Dialogurile dragostei" conține 25 de cântece și romanțe, semnate de Eugen Doga, pe versuri de Veronica Micle și Mihai Eminescu. În cadrul spectacolului vor evolua: soprana Mariana Bulicanu, solistă a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu", Cristina Pintilie, Ana Cernicova, soprană TNOB, Marcel Roșca, elevii Liceului „Ciprian Porumbescu" și Orchestra simfonică dirijată de Dumitru Cârciumaru. Spectatorii vor avea parte de o seară cu dedicații, autografe și surprize.

„Eu cred că aceste două mari personalități  din istoria culturii românești au fost create una pentru alta. Cred că multe lucrări nu ar fi apărut dacă cei doi nu se cunoșteau. Veronica era o poetă genială... Niște poezii extraordinare, atâta dragoste, atâta căldură, atâta ură, devotament, pasiune, atâta spațiu în aceste sentimente. Nu le găsești la nimeni în literatură. Creația celor doi era legată. De exemplu în „Povestea cordului" găsim acest lucru și la Eminescu dar și la Veronica. Simțirile lor erau într-adevăr într-un dialog", spunea într-un interviu maestrul Eugen Doga.

Eugen Doga este cel mai mare compozitor contemporan al nostru, autorul valsului secolului XX - „Tandra şi gingaşa mea fiară", care alături de altă lucrare - „Gramofon" -  se află topul celor mai frumoase 100 de piese din toate timpurile. Creaţia sa este una vastă şi cuprinde cântece, melodii lirice, muzică de balet, pentru spectacole de teatru şi pentru 200 de filme.