Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Lucrări de reparație și întreținere a infrastructurii rutiere din municipiul Chișinău, executate pe parcursul săptămânii: 10 – 16 iunie 2024

   902

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 10 – 16 iunie 2024, ÎM Regia „Exdrupo” a intervenit cu lucrări de reparație a drumurilor publice municipale, preponderent cu frezări a suprafețelor asfaltice, pe o suprafață totală de peste 11 000 m².

Cele mai mari volume de lucrări au fost executate pe bd. Decebal, str. Vladimir Korolenco și str. Alba Iulia, unde urmează asfaltarea suprafețelor pregătite.

Paralel cu aceste lucrări, au loc și acțiuni de reparație sau înlocuirea bordurilor, restabilirea canalizării pluviale și a altor rețele din zona drumului, prin ridicarea la cotă sau schimbarea receptoarelor și gurilor de vizitare.

În același timp, în intersecția străzilor Socoleni și Calea Orheiului, s-a așternut primul strat de asfalt la bandă suplimentară de virare.

Totodată, pe mai multe străzi principale și secundare au continuat acțiunile de lichidare a situațiilor de avariere, prin plombarea gropilor sau restabilirea fundației drumului pe zonele cu tasări.

Urmare a calamităților naturale de săptămâna trecută, s-a depus un efort sporit la înlăturarea consecințelor ploilor torențiale, însoțite de grindină și rafale de vânt. Astfel, drumarii au curățat de nămol, frunze, gunoaie acumulat în urma averselor, circa 7 000 colectoare a apelor pluviale.

De rând cu aceste lucrări, au fost salubrizate mai multe străzi principale și secundare din oraș, fiind efectuate 111 curse de evacuare.

Pentru sporirea siguranței în trafic, în săptămâna precedentă au fost reparate 50 de indicatoare rutiere.

La fel, au continuat acțiunile de înnoire a marcajelor rutiere, fiind aplicați peste 2 100 m².

Lucrările sunt executate atât de Regia „Exdrupo”, cât și de agentul economic contractat de Direcția Generală Mobilitate Urbană, inclusiv cu aplicarea vopselei bicomponente, care asigură o durată mai lungă de exploatare.

Marcajele cu acest tip de vopsea au început a fi trasate pe bd. Cuza Vodă, dar vor urma și pe alte străzi, mai ales cele reparate în ultimii ani de Primăria Chișinău.

De asemenea, continuă lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere, în cadrul proiectelor contractate de Direcția Generală Mobilitate Urbană.

Astfel, a fost asfaltată o suprafață totală de 2 000 m² în cadrul proiectului de reabilitare a acceselor la instituțiile educaționale, care se desfășoară în prezent în sectoarele Buiucani și Râșcani.

În același timp, pe bd. Renașterii Naționale și bd. Decebal, s-a lucrat la reparația trotuarelor.

Un efort sporit în săptămâna precedentă a fost depus și de electricienii ÎM REI „Lumteh”, pentru a restabili și a menține funcțională rețeaua electrică, care a fost afectată de intemperie în proporție de 30 la sută.

S-a intervenit în timp util la peste 160 de adrese, unde au fost cazuri de piloni doborâți, fire electrice rupte și căzute la pământ, care au fost izolate și ridicate la înălțime, iar altele au fost deconectate de a rețea, pentru a evita situațiile de risc. Acum, practic toată rețeaua este funcțională.