Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Lucrări de reparație și întreținere a infrastructurii rutiere executate pe parcursul săptămânii 08-14 iulie 2024

   468

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 08 - 14 iulie 2024, angajații Î.M. Regia „Exdrupo” au intervenit cu lucrări masive de reparație și întreținere a drumurilor publice municipale, prin aplicarea stratului de uzură, pe bd. Decebal, str. Vladimir Korolenco și în intersecția Calea Orheiului – str. Socoleni, unde a fost amenajată o bandă suplimentară de virare.

În total, în cadrul acestor proiecte, au fost asfaltate suprafețe de circa 26 000 m². Lucrările au fost executate preponderent pe timp de noapte, cu sistarea totală a traficului, pentru a nu expune muncitorii la temperaturile extreme din timpul zilei, dar și pentru a urgenta procesul și a relua circulația rutieră pe străzile respective într-un termen cât mai restrâns.

 În același timp, pe bd. Decebal s-a lucrat înlocuirea bordurilor și amenajarea pavajului, dar și la sistemul de evacuare a apelor pluviale, fiind supuse intervențiilor peste 100 de elemente ale rețelei. Acestea presupun instalarea fântânilor de vizitare și a elementelor de beton, precum și înlocuirea grilajelor.

Pentru sporirea siguranței la trafic, săptămâna precedentă au fost aplicate marcaje rutiere pe mai mute străzi, pe o arie totală de peste 9 000 m². Lucrările au fost executate de operatorul municipal „Exdrupo”, împreună cu agentul economic contractat de Direcția Generală Mobilitate Urbană (DGMU), fiind trasate marcaje longitudinale, transversale și de alt tip, precum covoare roșii, insulițe și săgeți, atât cu vopsea acrilică, cât și bicomponentă.

Totodată, circa 100 de indicatoare rutiere au fost reparate sau întreținute, în toate sectoarele orașului.

Pentru a preveni deformarea suprafeței asfaltice, în contextul temperaturilor caniculare, au fost stropite și spălate 42 de străzi în toate sectoarele orașului, iar alte drumuri publice municipale au fost salubrizate.

În cadrul proiectelor contractat de DGMU, săptămâna precedentă au fost finalizate lucrările de aplicare a emulsiei bituminoase Slurry Seal pe bd. Mircea cel Bătrân, tronsonul cuprins între străzile Petru Zadnipru și Prof. Ion Dumeniuk, iar în săptămâna curentă asemenea acțiuni au fost desfășurate pe str. Alba Iulia, după ce anterior au fost executate lucrări de pregătire a carosabilului de către drumarii Regiei „Exdrupo”.

De menționat, că marcajele rutiere urmează a fi aplicate, conform normativelor, nu mai devreme de 10 zile după aplicarea stratului final de Slurry Seal.

În continuare se lucrează la reparația podului din strada Mihai Viteazul, unde săptămâna trecută au fost betonate plăcile de racordare, dar și la amenajarea acceselor spre instituții de învățământ și de educație timpurie din Capitală.

Între timp, pe bd. Renașterii Naționale sunt la etapa finală lucrările de amenajare a zonelor pietonale.