APL Chișinău îndeamnă cetățenii să dea dovadă de precauție în contextul schimbării bruște a vremii
Distinsul compozitor, Eugen Doga, Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, unul dintre autorii Imnului Orașului Chișinău, împlinește astăzi venerabila vârstă de 87 de ani.
Cu această ocazie specială, Primăria Chișinău, Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural, îi adresează maestrului cele mai sincere urări de sănătate, fericire și bucurii.
Rămâneți o sursă de inspirație pentru toți cei ce vă admiră și un exemplu demn de urmat pentru întreaga comunitate artistică.
Lucrările muzicale ale lui Eugen Doga, fie că sunt simfonii, opere sau coloane sonore, au traversat frontierele timpului și spațiului, aducând bucurie și emoție în inimile celor care le ascultă.
Compozitorul s-a născut la 1 martie 1937, în satul Mocra din raionul Rîbnița, situat pe malul stâng al Nistrului. A absolvit Colegiul de Muzică din Chișinău (1951-1955) și Conservatorul „G. Muzicescu”, la specialitatea violoncel (1955-1960) și compoziție (1960-1965).
Eugen Doga a fost decorat cu distincții de stat ale Republicii Moldova precum și ale URSS, inclusiv titlurile onorifice de Maestru Emerit al Artei din Moldova, Artist al Poporului din R.S.S.M. (1967), Artist al Poporului din URSS (1987), laureat al Premiului „Boris Glavan” al Comsomolului din Moldova, laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. (1980) și al Premiului de Stat al URSS (1986).
Strada pietonală din centrul capitalei și o şcoală municipală de muzică poartă numele maestrului.
Din 2007, Eugen Doga este Cetăţean de Onoare al municipiului Chişinău.
În semn de omagiu către cea de-a 85-ea aniversare a muzicianului, 2022 a fost declarat anul Eugen Doga în Chișinău.
Eugen Doga este un compozitor de talie universală. A scris muzică pentru circa 200 de filme, romanţe, cantate, piese instrumentale, simfonii, cântece de estradă etc.
Celebra compoziţie din filmul „Tandra şi gingaşa mea fiară” este supranumită cel mai frumos vals de iubire al secolului al XX-lea”.