Măsurile întreprinse de către serviciile municipale, în contextul menținerii Codului Roșu de caniculă pe teritoriul municipiului Chișinău

   617

Primăria Municipiului Chișinău informează că în contextul Codului Roșu de caniculă pe teritoriul capitalei, serviciile municipale desfășoară un șir de activități în teritoriu, pentru a ajuta cetățenii să facă față acestei perioade.

Luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, viceprimarul Ilie Ceban a mulțumit agenților economici (reprezentanți ai instituțiilor financiare și farmaceutice), implicați împreună cu reprezentanții municipalității, pentru ajutorarea chișinăuienilor pe durata zilelor caniculare, care au pus la dispoziția apă sau anumite servicii medicale. „Mulțumim pentru asemenea gesturi. Și facem apel în continuare către cetățeni, de a se abține de la aflarea în stradă în perioada orelor 11:00-18:00, când temperaturile sunt cele mai ridicate. De asemenea, trebuie să stăm la umbră și să ne hidratăm corespunzător”, a menționat viceprimarul.

La rândul său, Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, a reiterat îndemnul față de cetățeni, în special hipertonicii, cardiacii, femeile gravide și copiii, de a evita deplasările în intervalul orelor: 11:00-17:00; să aerisească locuințele seara, pe la ora 22:00, pentru un efect de răcorire mai bun, iar pe timp de zi să se asigure că geamurile din apartament sunt închise și acoperite de draperii, pentru a evita pătrunderea aerului fierbinte. De asemenea, copiii nu trebuie lăsați în automobil nici pentru perioade scurte, pentru a fi în siguranță.

Pe parcursul săptămânii trecute, la toate punctele de triaj și asistență anticaniculară s-au adresat peste 3000 de cetățeni, iar ambulanța a fost solicitată pe motiv de caniculă în 587 de cazuri (cea ce reprezintă 30% din numărul de adresări la Serviciul de Asistență Prespitalicească Urgentă pe parcursul unei săptămâni). Mai mult, au fost înregistrate cazuri de insolație, atât la maturi, cât și la copii, pe parcursul săptămânii trecute fiind 25 de cazuri înregistrate, inclusiv 11 copii.

Cu referire la funcționarea sistemului de aer condiționat în unitățile de transport public, troleibuze și autobuze, Ilie Ceban a precizat că în ultimii 3 ani, municipalitatea a achiziționat peste 300 de troleibuze și autobuze, în mare parte noi, toate fiind dotate cu aer condiționat. Iar conducătorii de troleibuz și autobuz sunt instruiți cum să gestioneze sistemul de aer condiționat, astfel că cetățenii nu trebuie să-și facă griji referitor la sănătatea lor pe acest aspect. Mai mult, sistemul de condiționare a aerului oferă un mediu mai prielnic pentru călători în perioada caniculată.

Amintim că Primăria Chișinău a amenajat corturi anticaniculă în 16 locații de pe teritoriul capitalei, unde oamenii pot primi hidratare și asistență medicală, la necesitate.

Tot în scop de minimizare a impactului caniculei asupra populației, lucrările de reparație a drumurilor sunt desfășurate pe timp de noapte, iar străzile sunt spălate pentru a evita deformarea învelișului asfaltic din cauza temperaturilor ridicate.