Pagina oficială a Municipiului Chișinău

O pictură cu imaginea liderului mişcării „Solidaritate” din Polonia, Lech Walęsa, pe un bloc de locuinţe din Chişinău

   2064

Primăria municipiului Chişinău invită reprezentanţii mass-media la prezentarea primului proiect de pictură murală de exterior, realizată pe un bloc de locuinţe din capitală.

Evenimentul va avea loc mâine, vineri 6 iulie 2012, ora 12.00, pe bd. Dacia, 28. Pe blocul locativ de pe adresa respectivă a fost realizată o pictură murală, având ca temă mişcarea poloneză „Solidaritate" şi este înfăţişat liderul acesteia, Lech Walęsa. 

Proiectul dat a fost executat în urma unui parteneriat între Primăria municipiului Chişinău şi Institutul Polonez din Bucureşti. Autorul lucrării este pictorul Rafał Roskowiński, absolvent al Şcolii Naţionale Superioare de Arte Plastice din Gdańsk. Artistul promovează şi creează din 1992 arta murală. Rafał Roskowiński a fost asistat la executarea lurării de tânărul pictor Wojciech Woźniac, adept al Şcolii de Artă Murală din Gdańsk, precum şi de artistul Alberto Şveţ din Chişinău. Realizarea picturii este susţinută de Institutul de Cultură Urbană din Gdańsk şi de producătorul de vopsele „Caparol".

Scopul proiectului este revitalizarea cartierului şi promovarea artei urbane. Arta murală începe să câştige un potenţial aparte în oraşele din Europa Centrală şi de Est, graţie arhitecturii specifice din cartierele de locuinţe. Un bun exemplu îl reprezintă Cartierul Zaspa din Gdańsk, un cartier muncitoresc obişnuit, cunoscut doar pentru faptul că în anii '80, într-unul dintre blocuri a locuit Lech Wałęsa. În urma înfiinţării Galeriei de Artă Monumentală, cartierul a devenit o atracţie culturală şi turistică a oraşului, precum şi un loc de întâlnire şi de creaţie pentru artişti din diferite domenii.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău