Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chişinău a semnat contractul de creditare pentru procurarea a 90 de troleibuze noi

   2778

Primăria municipiului Chişinău şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au semnat astăzi contractul de împrumut şi acordul de garanţie şi susţinere a proiectului „Transportul public Chişinău”. Astfel, BERD-ul va cofinanţa Regia Transport Electric pentru procurarea a 90 de troleibuze noi.

În total, costul proiectului este de 13,7 milioane EURO, inclusiv 0,7 milioane EURO pentru asistenţă tehnică. Dintre care, 5 milioane EURO reprezintă creditarea din partea BERD, alte 5 milioane EURO – creditarea din partea Băncii Europene pentru Investiţii (BEI) şi 3 milioane EURO sub formă de grant, din partea Uniunii Europene.

Contractul a fost semnat de primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, din partea Primăriei Chişinău şi Jean-Patrick Marquet, directorul Departamentului Municipalitate şi Dezvoltarea Infrastructurii în cadrul BERD. După cum a declarat Dorin Chirtoacă, acest proiect va contribui esenţial la modernizarea transportului public din municipiul Chişinău, menţionând că noile troleibuze vor corespunde totalmente standardelor europene. De asemenea, primarul capitalei a remarcat că proiectul „Transportul public Chişinău” este primul, după o perioadă de 10 ani, desfăşurat de municipalitate şi BERD.

La rândul său, Jean-Patrick Marquet a salutat reluarea relaţiilor de coooerare dintre municipalitate şi BERD, remarcând că prin proiectul în cauză urmează a fi reformată infrastructura transportului din Chişinău.

De remarcat că la ora actuală Regia Transport Electric deţine 320 de troleibuze, dintre care 260 au depăşit termenul de exploatare.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău